Bree 26- 05- 2019. 

Het werd hoogtijd dat we nog eens met Uize Maxx konden wegrijden.  Ja, na verschillende behandelingen bij de tandarts voor madam, de verkiezingen wat voor ons verplicht is.  Zouden weinig mensen gaan moesten ze het vrijlaten.

We rijden naar ons favoriete Friesland. Zijn nog zoveel plekjes waar we nog niet geweest zijn. We rijden naar Mirns. Mirns in het Fries bekend als Murns, is een klein dorp.  Mirnser Klif is zeker het bekijken waard. Het Mirnser Klif heeft een recreatieve functie. Het water is hier erg ondiep en uitermate geschikt om pootje te baden. Het Klif is populair bij vliegeraars en kite surfers. Met 66 hectare ligt natuurgebied de Mokkebank in het IJsselmeer. Het ontstaan van de Mokkebank vond plaats toen de Zuiderzee werd afgesloten. De oorsprong van de naam komt doordat er veel meeuwen oftewel mokken op deze plaats afkwamen. 

Wil je de foto's groter zien, geef dan een klik op de foto's van de galerie. 

Camperplaats Mirnserheide in Mirns bij Hinke en Marcel.

 Vriendelijk onthaald geworden door Hinke en nadien kwam Marcel nog goedendag zeggen. 

Een heel rustige plaats, we zijn nog even met de fiets naar de klif gereden aan het  Ijsselmeer, wat een wind dat daar was ongelooflijk. Je ziet ze letterlijk door de lucht vliegen, heerlijk als je dat nog doen kan. Het zien ervan doet al deugd. 

 Maar van ons plekje waar we staan kunnen we de kites door de lucht ook zien.  Maar niet de personen. Terug naar Uize Maxx, nog een tijdje buiten gezeten en naar de keuken ermee. Lekker gegeten en nu lui doen. Hopelijk slapen we heerlijk vannacht. Met de bijtertjes gaat het redelijk goed.  

Mirns: 27-05-2019.

Goedemorgen, na een zeer goede nacht heerlijk geslapen en gewekt geworden door het gekwetter van de vogels. Wij fietsen vandaag naar Stavoren, over de dijk, wat een zichten, en op tijd uitwijken voor de koeien. Schapen hebben we wel al ooit gehad maar nog géén koeien.  Leaver dea as slael - Liever dood dan slaaf.  De Slag bij Warns was een veldslag in de Fries-Hollandse oorlogen. Locatie Stavoren. 

In Stavoren zelf is er niet echt veel te zien maar de inwoners hebben er wel al veel meegemaakt. De zee geeft, de zee neemt. Stavoren, ooit een rijke Hanzestad, kan erover meepraten. Overstromingen, zeehandelsoorlogen, een haven die verzandde: meermalen verviel de stad tot armoede. 'De Vis voor Stavoren' is een van de 11 Fryslân fonteinen die ze gemaakt hebben in 2018. De afmetingen van de vis zijn: 3,26 m hoog, 6 m breed, 8,40 m lang.

Via fijne fietspaden terug naar Uize Maxx. En in onze achtertuin liepen de reetjes rond, zo mooi.

Mirns: 28-05-2019.

Goedemorgen allemaal, schrijft ze met het gekwetter van de vogeltjes op de achtergrond. Wij gaan weer met onze vriendinnen op pad. Via het Ijselmeer kriskras door bospaadjes, gewone wegen maar bijna géén verkeer. Heel rustig dit is echt genieten. 

Mooie huizen met brede beken voor de deur, maar ojeee die brulkikkers die kunnen er wat van heb ze proberen te trekken maar dat was niet zo simpel. Maar ik heb er 2. Winkels zijn hier zeldzaam we vragen ons af waar deze mensen hun eten kopen gaan? 

Mirns: 29-05-2019.

Een fijne dag vandaag. Niet te warm minder wind, en bewolking. We rijden door piepkleine dorpjes sommigen hebben nog géén 100 inwoners. Maar overal hele mooie wegen. We moesten zelfs stoppen om een boot door te laten. 

Mirns: 30-05-2019. 

Goedemorgen, ons laatste dagje hier in Mirns. Vandaag nog een fijn tochtje gaan doen. Kriskras door de bossen. Kleine dorpjes. Overal beeldjes van de De Venus van Kolderwolde met poes.

 Nog wat boodschappen gedaan. Want wie weet waar we morgen terechtkomen. We rijden naar Lollum. 

31-05-2019. Landgoed Hizzard Hollum gelegen in Lollum.

Op Landgoed Hizzard wordt al sinds mensenheugenis in landbouw bedreven. De vruchtbare gronden van de gemeente Wonseradeel (Wûnseradiel) zijn gelegen aan de rand van de Zuiderzee, en door de regelmatige afzetting van slib bij overstroming van de zee waren ze erg vruchtbaar. Na de aanleg van de afsluitdijk 1932 veranderde de Zuiderzee in het huidige IJsselmeer. Op een mooie tijd na boodschappen gedaan te hebben aangekomen. We werden verwelkomt door Martha met daarna haar man Piet. We kregen thee of koffie aangeboden, met de nodige uitleg erbij. Een prachtige zaak hier. De natuur ongelooflijk zijn maar 4 plekjes maar zo mooi.

Piet is een echte houtworm en dat staat mij natuurlijk aan. Wat maakt die man mooie dingen. We zijn daarna op de fiets naar Bolsward een kennis gaan opzoeken die moet revalideren. Jeetje dat was een groot gebouw. Maar we hadden ze wel snel gevonden, en ja ze verschoot, maar vond het wel heel fijn. Haar man Henk kwam tegen 14.00 uur. Hebben even buiten gezeten maar de wind was echt fel voor Anneke. Binnen allemaal gehaakte spullen om de fietsers van de 11 stedentocht te ondersteunen heel leuk bedacht.

Na terug aangekomen te zijn aan Uize Maxx, even buiten gezeten in de schaduw.  Hier zitten torenvalken met jongen. Jonge eenden. Heel mooi. Een tuin waaruit je groenten halen mag. 

Lollum: 01-06-2019.

Goedemorgen, ja die kikkers die kunnen er echt wat van zelfs de nacht door laten ze hun kunnen horen. Het belooft zonnig te worden dus al vroeg de fiets op. Piet heeft hier in de tuin en die is echt groot paadjes gemaaid waar je wandelen kan rond de vijvers. Heel mooi bezaaid met klaprozen en korenbloemen. De torenvalken laten zich beter zien vandaag.

Op naar Harlingen, door echt ontzettend verre zichten en daarna over de afsluitdijk was hoog en scheef naar beneden naar het dorp. De schapen hebben er voorrang. We fietsten ook langs de De Maritieme Academie Harlingen, voorheen bekend als Noordzee College Harlingen en in de volksmond vaak Zeevaartschool genoemd.

Dan een heel stuk door de weiden, dat was niet zo aangenaam rijden maar we zijn er doorheen geraakt. En voor de warmte terug thuis. Hier in de grote frisse schuur is het aangenaam werken en schrijven aan mijn sitje. Eten op tafel toveren en daarna luieren en genieten van de rust en de wijde natuur. Nog een hele tijd buiten gezeten. 

Lollum: 02-06-2019.

Goedemorgen, vandaag is het voor ons een rustdag. Het belooft ook hier warm te worden wel niet zo heet als bij ons maar genoeg voor mij! We blijven rond de deur ook voor de spiertjes kan het géén kwaad een dagje vrij. Even een wandelingetje door onze tuin ook het verblijf van de kikker maar je krijgt er geen op de foto. Met een creatieve dame in onze buurt die maakt zo een prachtige kaarten ongelooflijk haar camper is ook de moeite.

Awel we hebben de kikkers, met veel geduld dat kan je van mij niet zeggen. Douglas heeft dat wel. Ook de bijen, waarvan we een pot honing hebben gekocht. De Grutto vogel is een weidevogel uit de familie strandlopers en snippen van de orde stelt loperachtigen. De Grutto is een oer-Hollandse weidevogel.

Martha zag dat ik met de foto's bezig was en vroeg of zij er ook hebben mocht, met veel plezier heb ik ze haar door gemaild. Het is heerlijk zitten hier in de frisse schuur gelukkig is die er eentje, zie foto boven want hier is het vandaag ook warm geworden. 

Lollum: 03-06-2019.

Goedemorgen, na een goed onweer vannacht. Is het nu heerlijk buiten. Wij fietsen vandaag naar Zurich. Zurich is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. De dorpskern ligt iets ten noorden van de plek waar de Afsluitdijk de Friese kust bereikt en langs de Waddenzee. Een stuk over de afsluitdijk. Heerlijk de wind in haren.  De aalscholvers waren voor het ontbijt aan het zorgen.

De morgenster hebben we kunnen fotograferen, die bloeit alleen in de morgenuren. Mooie paarse kleur. Terug aan Uize Maxx de nodige werkzaamheden uitvoeren want morgen rijden we weer naar een ander plekje.

Kwamen nog 2 campers binnen, mensen van Venlo en een koppel van Eindhoven.  

Lollum: 04-06-2019.

Goedemorgen, we zijn weer klaar om te vertrekken. Martha en Piet stonden ons buiten uit te zwaaien. We hebben een fijne rit gehad met een stukje doorheen Duitsland. Eerst naar de winkel om boodschappen.

Naar Camperplaats de Boskamer in Reutum. Reutum is een van de negen kerkdorpen in de Twentse gemeente Tubbergen in de Nederlandse provincie Overijssel. 
 Simone stond ons op te wachten en had een schaduwplek voor ons vrij gehouden. Het is een heel jong koppeltje wat hier een camperplaats begonnen zijn. Is nog beetje kaal maar ze hebben een grote weide helemaal ingezaaid met bloemen. Zal mooi zijn als ze zijn uitgekomen. Wel een bosrijk plekje. Met zelfs een bankje.

Maar wat een ontgoocheling, de wifi laat het echt afweten. Valt telkens uit en springt dan over op onze 4 G maar daar hebben we niet genoeg van voor ons ook de prijs is een stuk duurder dan hier. Jeroen deed er alles aan maar niet aan de praat te krijgen, zo jammer. Onweder op komst alles naar binnen en hopen van niet te fel. Hij zou het nog verder nakijken. 

Reutum: 05-06-2019. 

Goedemorgen onweder is goed meegevallen hier bijna géén regen en donder. Maar ook géén wifi. We zijn even gaan fietsen vanmorgen en bij het terugkomen kwam Simone vragen of het nu wel ging, even kijken, neen dus. 

We zijn dan maar vertrokken vond het erg voor hun, pas bezig en dan die tegenslag. We hebben beloofd dat we terugkomen, als het wel werkt. Even opzoeken en opbellen want met die Pinksterdagen in zicht weet je het nooit hé. Gelukt we mogen gaan en een plekje uitzoeken. We rijden weer een stukje door Duitsland op naar:

 Camperplaats De Berkenweide in Erica 05-06-2019. 

Foto gepikt uit hun fotoboek met toestemming hahahaha de 2de is van onszelf.

Aangekomen iets voor de middag. Een schaduwplekje opgezocht en de wifi geprobeerd die draait als een tierelier. Heerlijk is dat zeker om aan dit sitje te werken. Arina kwam namiddag goedendag zeggen. Er kwam nog een man alleen aan, die zijn vrouw pas een jaar geleden gestorven was, een leuke babbel mee gedaan. Ook een hele rustige camperplaats pas open van dit jaar juni. Voorheen een nudisten camping. Maar veel werk aan gedaan.

Terwijl we buiten zaten is Arina goedendag komen zeggen. Ik zei ik ben Josette maar met kleren aan, ze schoot in de lach. Een en ander nog uitgelegd. Ze hebben het hier prachtig gemaakt. Toen de zon hoog stond toch van plekje gewisseld  een stuk met meer schaduw. De buurman kwam goedendag zeggen hebben heerlijk buiten gezeten tot in de late uurtjes ook de eigenaar Kees kwam voorbij die wilde het gras maaien maar zijn V- riem brak dus het gras is en blijft lang. Wat een pech voor hun.

Erica: 06-06-2019.

Goedemorgen, amai wat een onweders zijn er hier geweest vannacht meer dan een uur aan een stuk. Nu is wel alle lucht gezuiverd. Dus gaan we dadelijk hier de buurt verkennen. Een toffe fietsrit gehad. Bij het terugkomen, zijn er 2 camperaars vertrokken hebben we het hele domein voor ons alleen van de 25 plaatsen. 

Maar niet voor lang denk ik. Ter gelegenheid van het 125 jarig jubileum van het veendorp Erica is, bij het kruispunt Verlengde Vaart-Havenstraat, het beeld de Kanaalgravers geplaatst, is samengesteld uit kleine stukjes roestvrij staal die aan elkaar gelast zijn.  Verderop komen we door de rietvelden. Heel mooi om door te fietsen, maar verderop een omleiding vanwege een heel groot Hello festival in de grote rietplas, wat in het weekend eraan komt met hele mooie woningen aan het water. Verderop ligt Parc Sandur van Centerparcs met een mooie windroos. Eten op tafel getoverd, het blijft hier grijs en fris. Morgen zou het weer warmer worden wat voor ons niet echt moet.

Erica: 07-06-2019.

Heerlijk geslapen, goedemorgen. Dadelijk de vélo op richting de Het Bargerveen is een natuurgebied van Staatsbosbeheer in de gemeente Emmen, provincie Drenthe. Het is 2.100 hectare groot en bestaat grotendeels uit hoogveen. Nog geen 1000 jaar geleden was Nederland grotendeels bedekt met ruim 1 miljoen hectare hoogveen. Van al dat 'bruine goud' is minder dan 1 procent over. Het Bargerveen, is verdeeld in 3 velden: het Meerstalblok in het noorden, het Amsterdamsche Veld in het midden en het Schoonebeeker Veld in het zuiden. 

Onderweg opletten voor een bakker want het brood is bijna op, de harde broodjes kan ik nog niet eten jammer. Op tijd de fiets op. Wat een prachtige streek is dit zeg! 10 tallen km door het Baggerveen gewoonweg zelf eens gaan kijken en fietsen. 

Onze fietsroute: was vertrek aan de camperplaats naar rechts en aan het einde van de weg weer naar rechts. Dan de nummertjes volgen zijn heel goed aangegeven: 97- 60- 99- 92- 93- 94- 64- 67- 85- 63- 98- 61- 62- 59- 58- 57- dan rechtsaf naar het camperplekje. Gewoonweg prachtig zelfs verschillende kijkhutten. Kijk maar zelfs een insectenhotel.

Moe maar voldaan terug aan Uize Maxx. Ze hebben het gras gemaaid. Was vers ingezaaid en groeide als de pest. Maar nu is alles weer netjes. Nog een hele tijd buiten gezeten tot de eerste druppels begonnen vallen.

Erica: 08-06-2019.

Goedemorgen, wat een felle wind meer dan 5 beaufort maar wel droog. Wij nemen vandaag een rustdag alleen even naar de winkel om de Pinksterdagen door te komen.  Een goede regenbui gekregen in de namiddag.

Erica: 09-06-2019.

Goedemorgen op Pinksterzondag.  Wij gaan een kleine tocht doen vandaag het belooft weer mooi te worden. Veel door bossen en fijne fietspaden. Leek of iedereen van de aardbodem verdwenen was, zo stil géén auto's of fietsers. Heerlijk tochtje geweest. Zijn nog een paar campers bijgekomen. Eten buiten op de tafel gezet.

Een hele fijne namiddag gehad. Lekker eten gemaakt, we hadden nog een deel over en dat naar de overburen gebracht die waren er heel blij mee. Beter dan weg te gooien. hé. 

Erica: 10-06-2019.

Goedemorgen, na een zalige nachtrust. De vogeltjes hebben hier een leven. Als het erg hard waait heb je hier de zwarte stuifzand van de venen, zei gisteren een inwoner van Drenthe. We gaan nog een kleine tocht doen naar Klazienaveen is een plaats in de gemeente Emmen waar heel veel winkels aanwezig zijn, met vele horecazaken zoals de Witte Olifant met er tegenover een turfsteker wat zeer zwaar werk is. Jammer maar helaas moeten we de neus van Uize Maxx weer richting Bree zetten morgen.  

Dus beetje opruimen en poetsen. Maar met een tussenstop nog op een plekje. Anders wordt de afstand te groot en dat doen we normaal nooit. De centjes in een enveloppe gestoken die je hier krijgt met een mooie uitleg erop voor velen. Hopelijk beschamen ze de goed wil van de eigenaars niet en steken ze er ook de centen in en dan in de brievenbus die daar voor aanwezig is wij hebben persoonlijk afgerekend vinden we fijner.

Erica: 11-06-2019.

Zozo het zit erop voor hier. Echt een topplekje voor ons, zo een rust zalig die hier iets te mekkeren heeft moet maar thuisblijven. We rijden nu weer een stukje naar beneden. Naar het dorpje Elim. Elim is een dorp in de gemeente Hoogeveen gelegen in de Nederlandse provincie Drenthe. Kolonistendorp in de gemeente Hoogeveen ten zuidoosten van Hoogeveen en Hollandscheveld.

Elim: 11-06-2019. Camping de Avonturier. 

Een camping wat we niet zo snel doen maar met camperplaatsen erbij.  Er was een mooie aanbieding en dat wilde we ook wel eens uitproberen. Matthijs heette ons welkom met een kop koffie. De nodige uitleg erbij. Zeer gemoedelijk allemaal. Zelfs aan de kinderen is gedacht achteraan is een veldje apart met speeltuigen. Ook jonge geitjes, ze vreten snel alles op we mogen ze de restjes geven van ons eten maar géén vlees. Overal hele mooie rozenstruiken die heerlijk ruiken.

Verder doen we niks meer vandaag. We hebben al vele km's op de teller gereden. Dan mag er ook gerust worden. De zoon Mathian die samen met zijn vader dit doet is ook nog goedendag komen zeggen toen we nog buiten zaten.

Elim: 12-06-2019.

Goedemorgen, heerlijk geslapen.  Wat vliegt de tijd zeg. Dadelijk even de fiets op kijken wat er hier zo al allemaal te zien is. Een rondje Elim gedaan. Via de zwemplas Schoonhoven die ligt tussen Elim en Hollandscheveld in een klein natuurgebied. De plas wordt omringd door begroeiing en bestaat uit twee afzonderlijke plassen. Maar de knooppuntplaatjes zijn weer zoek! Onderweg het voormalig tramstation Schoonhoven. Waar nu een kunstwerkje staat. Het zou gaan regenen, dus we gaan op tijd terug naar Uize Maxx. En kijk de lijster kwam ons groeten wat kunnen die fluiten zeg.

Jeetje namiddag is er veel regen gevallen en daarna weer volle zon, raar weertje. Ojaaaaaaaaa namiddag heerlijk chocoladebollen gegeten ze moesten maar niet zo lekker zijn.  Daarna voor het avondeten gezorgd. De geitjes krijgen de restjes veel is het niet maar ze zijn er blij mee. Dat Hollandse brood krijgen ze wel, jeetje het blijven net paardensneden.  Zo de afwas gedaan en nu lekker de luieravond in zicht en kijken wat het weer morgen gaat doen.

Elim: 13-06-2019.

Goedemorgen allemaal, we kunnen de fiets op zo te zien. We gaan fietsen naar Hoogeveen. Is een dorp ook al heeft het  55.678 inwoners. Veel speciaal is er niet te zien, wel voor de liefhebbers een mooi winkelcentrum. De waterpartijen door het centrum is wel mooi om zien. Via de fietspaden waar allerlei wilde bloemen groeien reden we terug. De berenklauw staat hier in heel grote getallen te groeien. Ze zeggen dat het aangeraden is de uitgebloeide bloemschermen tijdig weg te halen vooraleer er zich zaad kan vormen. Maar daar merk je hier niets van.

Elim: 14-06-2019. 

Goedemorgen, we gaan zo de vélo op. Maar we waren ook even snel terug. Even bij de bakker binnen en terug. Het was echt benauwd buiten was niks fijn aan. Dan maar rustig buiten gaan zitten in de schaduw en gegeten. Tussen de middag een klein regenbuitje. Onze luifel is voor het eerst nat geworden. Nu maar mooi laten drogen eer hij dicht kan. Dat is dus ook goed gelukt de zon kwam eruit. Fijn buiten gezeten. De zoon kwam een bakje verse aardbeien brengen en 2 verse eitjes, een mooi gebaar. Tot laat in de avond buiten gezeten. 

Elim: 15-06-2019. 

Goedemorgen, het heeft goed geregend en is nog bezig zal binnenblijven worden voormiddag. Maar géén probleem we houden ons wel bezig. Namiddag de vélo op geweest, naar Slagharen waar dat ponypark ligt voor de kinderen. een pittige rit veel wind op de neus maar ook weer mooie landschappen. 

Bij het terugkomen aan de camperplaats zei ik tegen Douglas er is een camper bijgekomen, gij wel, ja ik zie het aan de sporen op de weg. En wat bleek?????????????????????? Lotty en Walther stonden er. Jeetje mina en dan nog met een verrassing ook. Ja de vermaarde Bossche bollen. Daar gaat mijn lijn, maar een kromme is er ook eentje hé. Ze hebben heerlijk gesmaakt  en we hebben fijn bij kunnen babbelen. Dan tijd om aan het avondeten te beginnen. En een berg afwas. Maar daar krijg je zachte handjes van.

Elim: 16-06-2019. 

Goedemorgen, we gaan voor de laatste dag van onze reis fietsen. Zomaar kriskras. Amai in de vroege ochtend staat er een Belgische, ja ik schaam me ervoor langs de vaart ergens vrij een mobilhome met een kano op zijn dak, en loopt er een man in zijn blote flikker achter zijn MH te plassen en ....... ????? Ik riep van aan de overkant goedemorgen, awel ik heb nog nooit zo snel een vent in zijn blote flikker zien lopen. Had beter en foto ervan gemaakt. Dus van die lui verkloten alles.

Terug aan Uize Maxx was intussen iedereen wakker ze slapen lang die Nederlanders. Namiddag gezellig samen gezeten. Het was zeer rustig. We hebben wel een stevige bui over de campers heen gekregen ieder had zijn luifel open. Maar dat droogt. Avondeten klaargemaakt en de restjes naar de geitjes gebracht. De afwas gedaan de pyjama aan en lekker languit. Tot morgen.

Elim: 17-06-2019.

Goedemorgen, zo Laura staat al heel erg te stralen aan de hemel. Voor velen goed maar de deze zoekt dekking. De luifel open en de sunblocker ook. Die houd heel goed de warmte en zon tegen. Ook eens een rondje poetsen doen want we gaan morgen huiswaarts rijden en het word nog een hele rit. Namiddag gezellig samen zitten  babbelen, en ja een lekker hapje en wijntje erbij. Nadien avondeten gemaakt. En naar binnen.

Elim: 18-06-2019.

Goedemorgen, we zijn bijna startklaar. Nog een en ander zuiver maken, en hupla de baan op. We gaan wel een tussenstop doen anders is het te lang rijden. De zoon kwam ons groeten en Lotty en Walther waren ook al wakker.  We gaan stoppen bij De Wit in Schijndel daar wilde Douglas al zolang naartoe. Hopelijk is het daar niet te heet binnen. Lotty zei neen hoor jij wil daar binnen blijven. En warempel de man met het hamertje stond buiten aan de deur. Niet normaal zo warm maar je kan niet winkelen blijven.

De buurvrouw even opgebeld om de airco op te gaan zetten thuis binnen.  Amai dat is echt niet fijn zo heet. Zie ik net dat de heren van mijn gastenboek niet reageren ik geraak er niet op!!!!!! Dus jullie ook niet vermoed ik? Al een eerste wasje draaien. En eten op de tafel toveren. En ja natuurlijk proberen zo snel als mogelijk iets anders te gaan bekijken.

Tot de volgende reis.