Na kleine en grote tegenslagen met ziekte, overlijden enz.  gaan we Uize Maxx terug aan het rijden zetten. Hij heeft lang genoeg verlof gehad. Een goed nazicht, keuring en een poetsbeurt mag het na 17 maanden stilletjes beginnen in eigen land dan wel en op een veilige manier zoals we de afgelopen tijd geleefd hebben in onze bubbel van 2.

We vertrekken naar:  Keiem 10-09-2021.

Keiem is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Diksmuide.  Het dorpje grenst ten westen aan de IJzer, waarover de Tervatebrug ligt. We rijden naar:

 Camperhoeve De Bonterie

 Jeetje de Belgische wegen pfff daar mogen ze dringend iets aan doen, dan zijn ze in Nederland honderd keer beter. Heel hartelijk welkom geheten door  Ilse en Wouter. Met heel veel interessante uitleg. Er is ook mogelijkheid om heerlijke streekproducten te kopen. Na alles op de plaats gezet te hebben, heerlijke rust buiten onder de luifel en een mooie schaduwplek gekregen.

Keiem 11-09-2021.

Goedemorgen, alle ramen open heerlijk frisse lucht, de haan kraait. De koffie is klaar. De bakker brengt hier op bestelling in het weekend verse broodjes en gebak. We gaan vroeg op pad met de vélo.

In de Diksmuidse deelgemeente Vladslo, aan de rand van het Praetbos, bevindt zich één van de grootste Duitse militaire begraafplaatsen in Vlaanderen. Deze rustplaats voor 25.645 gesneuvelde Duitse soldaten. Heel sober géén enkel bloemetje te bespeuren.

De fietspaden daar mogen ze eens voor naar ons Limburg komen, allerlei wegen, kapotte, gaten, foute bordjes. Maar we zijn er geraakt. De visvrouw "Jette" (Juliette Dekeyrel 1892-1973) is een bronzenbeeld onder de vishal en is een herinnering en eerbetoon aan de Diksmuidse vishandel. We fietsen verder over de markt wel een mooie plaats naar de Ijzertoren en verder door de Dodengang.

Op de IJzertoren staan in kruisvorm de letters AVV / VVK, wat staat voor Alles Voor Vlaanderen, Vlaanderen Voor Christus weliswaar kwam het IJzertestament van in het begin op voor pluralisme. Met het puin van de gedynamiteerde IJzertoren werd in 1950 deze Poort van Vrede gebouwd. 

De Diksmuidse Dodengang is het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. Vier jaar lang bestookten Duitsers, Belgen, Fransen en Britten elkaar vanuit hun loopgraven in een zinloze strijd.  Miljoenen soldaten verloren het leven.

En dan gingen de hemelsluizen open, amai, op 2 buien radars gekeken vanmorgen, de regen zou vanavond rond 18.00 pas komen. Maar heeft zich bedacht en kwam rond 11.00 uur. We mochten onze natte boel in de schuur ophangen om te drogen.

 En, er zijn altijd camperaars die er overal hun voeten aan vegen. De weg hier naartoe is heel smal vandaar voor 11.00 uur vertrekken en na 13.00 uur toekomen maar neen. Honden aan de lijn, neen zeg waarom wel, de koeien in de wei opjagen door zo een kleine keffer die ze los laten rondlopen arme beesten. 

Keiem 12-09-2021.

Gisterenavond waren onze kleren droog. Dus goedemorgen dan kunnen we dadelijk weer de fiets op. Hopelijk vandaag met iets betere fietspaden. We vertrekken aan onze staanplaats en gaan even de buren groeten, daar hebben we totaal geen last van. Deze begraafplaats in Keiem werd pas aangelegd na de eerste Wereldoorlog. Hier vind je de graven terug van bijna 590 Belgische soldaten die sneuvelden in de omgeving van Diksmuide.

We fietsen verder via betere wegen dan gisteren over de oude zeedijk. De Oude Zeedijk vormt de grens tussen de Oudland polders en Middellandpolders en loopt van noordwest naar zuidoost van Oostduinkerke over Avekapelle (Alveringem), Lampernisse (Diksmuide), Nieuwkapelle (Diksmuide) en Oudekapelle (Diksmuide) tot Lo (Lo-Reninge). Met mooie vergezichten.

We komen ook voorbij de Petroleumtanks 1914-1918 (Kaaskerke - WOI)

En zo geraken we stillaan terug aan Uize Maxx. Waar we de lekkere verse broodjes van de bakker kunnen gaan smullen. Nog een hele poos buiten kunnen zitten heerlijk in het groen.

Keiem 13-09-2021.

Vandaag nog een fietstochtje proberen, want er zou morgen regen komen.  Wat een mooie lucht in de vroege morgen hé. De anderen liggen nog allen in hun bed.

We wilden naar Nieuwpoort rijden. en zo vertrokken we ook, maar aan de brug Schoorbakkebrug stond wegenwerken omleiding via de E40. Wij lachten ermee maar echt menens alleen voor de auto's. De fietsers moesten maar hun neus volgen. Gelukkig hebben we  de fiets GPS en konden we via anderen wegen verder fietsen. 

Tegen dat we terug thuis kwamen was de zon er volledig uit. Dus onze inwendige mens versterken met een heerlijke broodjesmaaltijd onder de luifel. Tegen de avond zijn we beginnen opruimen, morgen zou er veel regen vallen, dan staat alles mooi droog in de garage. En hebben we morgen een rustdag. 

Keiem 14-09-2021.

Goedemorgen, het is een donkere lucht buiten. Je hoort géén vogeltjes fluiten. Een kleine wandeling doen dat kan nog net. Onze oprijlaan tot aan Uize Maxx echt rustig daarachter. Veel regen is er niet geweest, jeetje die weermannen en buienradars.

Keiem 15-09-2021.

Zo deze vroege vogels zijn al wakker, we gaan rijden vandaag. Eerst afrekenen via de brievenbus, ze hebben een heel groot vertrouwen in mensen hopelijk gaan de mensen deze niet beschamen! We rijden richting Bredene, is een plaats en gemeente in de Belgische provincie West-Vlaanderen.  Bredene is ook een badplaats aan de Belgische Kust, en telt ruim 18.000 inwoners. We gaan eerst alles bijvullen wat nodig is, te zwaar is en niet in de fietstassen kan. Er is een winkelcentrum met een ruime parking. Dan rijden we verder naar: 

Camping Ter Hoeve Bredene:  

waar ik naar Liesbeth een mailtje gedaan heb. Heel vriendelijk onthaald geworden. Ze reed met de vélo voor ons op, om een mooie plek te kiezen. Heel mooi verzorgd allemaal, mooie bloemen, grasperken picobello in orde op plaats E1. We zijn gewoon iets gaan fietsen, naar Oostende maar wegens omleidingen is het toch nog een hele rit geworden. Onkosten gemaakt in het centrum bij Wolfskin, ja goede kleding is nodig als je in deze seizoenen gaat fietsen. 

Bredene 16-09-2021.

Een zeer rustige plaats hier, bij dat er velen aanwezig zijn. Ook het vuil en afval is zeer goed geregeld. Je krijgt vuilzakken om alles naar de molukken te brengen. We zijn op de fiets naar Bredene strand gereden. Maar hier is niets voorzien om fijn tot aan het strand te kunnen met de fiets. De zon komt te voorschijn,  een rondje en terug naar Uize Maxx.

Het Kunstwerk "more plastic than fish in the sea". Het moet de inwoners en de toeristen confronteren en sensibiliseren voor het probleem van zwerfvuil in zee of op strand. Of het helpt? Het is overal dat je vuil vind. 

Nog fijn kunnen buiten zitten. In de avond hoorde ik een geluid, Douglas zei een duif op het dak, ik neen dit is iets anders. Ik stond op en er zat een lappenkat op de trap. Ik schrok me rot, ze was onder de vliegendeur naar binnen gekomen. Heel de deur in kreuken. Maar ook de kat schrok en vloog terug onder de draad naar buiten! Douglas naar de eigenaar van de poes maar die deed of hij er niets van verstond. Wordt doorgegeven! We hebben de deur gelukkig terug goed gekregen.

Bredene 17-09-2021.

Goedemorgen, ja, de deze is jarig vandaag, vele berichtjes, kaartjes en een verrassing van de onderbuurvrouw met een heel mooi kaartje en een lekkere fles wijn in een leuke verpakking. Deze had ze meegegeven aan Douglas met de mededeling pas openen 17-9. Mijn weertje om te fietsen, fris, mist maar die trok niet op. Dus géén foto's. Zal voor later zijn of een ander jaar. Er waren wel hele mooie gebouwen in De Haan. Met hele mooie straatnaamborden.

Bredene 18-09-2021.

De watertoren boven mooi verlicht. We gaan de vélo op richting Oostende, via de overzet. Ze slapen nog allemaal. Nu zeer rustig overal om te fietsen in de latere uren is het niet te doen allez voor ons niet! 

Kris kras door het centrum daarna over de Nelson Mandelabrug. Als eerbetoon aan de op 5 december overleden Zuid-Afrikaanse staatsman en vredessymbool Nelson Mandela besloot het stadsbestuur om de hangbrug over de grote vijver in het Maria Hendrikapark om te dopen tot Nelson Mandelabrug. Een heel mooi park om door te fietsen.

Een hele toffe rit geweest vandaag. Via de echte bakker terug naar Uize Maxx. Genoten van de stilte onder de luifel. De meeste buren zijn fietsen. 

Bredene 19-09-2021.

Goedemorgen, vandaag vertrekken er velen die morgen werken moeten. Wij gaan hier nog een keertje de fiets op. Genieten van de mooie velden. Heel rustig om te fietsen, bijna géén verkeer daar.  Morgen gaan we vertrekken hoe laat nog géén idee. 

Terug op een mooie tijd,  komen ook weer nieuwe buren binnen. Is hier een leuke plek om te staan, mooie plaatsen. Bijna allemaal mensen van hier in de streek zelf. Straks opruimen en een beetje poetsen. Zo kunnen morgen netjes rijden gaan.

Een winkel zoeken eer we aankomen, ja we gaan naar Gent die stad heb ik nog nooit gezien. Van West- Vlaanderen naar Oost- Vlaanderen. Een hele goede rit gehad. We mochten dadelijk op de plaats gaan staan omdat de vorige al weg waren. Zeer vriendelijk onthaal. Met duidelijke uitleg. Hier kan je iedere dag broodjes bestellen voor de volgende dag. Moeten we niet meer op speurtocht. Zeer grote plaatsen om te staan.

Gent: camping Blaarmeersen 20-09-2021. 

Amai zo groot nog nooit gezien, met de fiets hebben we 5 km gereden door alle paadjes en straten. Ze hebben zelfs een strand en sportpleinen. Een winkeltje en een frituur.  Alles weeral uitgeladen, en gegeten. De fiets op als kennismaking ritje naar Gent centrum. Een goed fietspad tot in het centrum.

We fietsen voorbij het Gravensteen.  Is een versterkte waterburcht.  Het is de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen en bezit een vrijwel intact verdedigingssysteem. Het Gravensteen vormt een belangrijke toeristische trekpleister.

De Oude vismijn is een van de oudste markten van de Belgische stad Gent.  Van Eyck schilderde hier in Gent zijn wereldberoemde meesterwerk en waar al zes eeuwen lang miljoenen bezoekers van over de hele wereld het altaarstuk komen bewonderen. De stad viert Van Eyck en het Lam Gods met een bijzonder feestjaar vol evenementen en activiteiten voor jong en oud. Van Eyck was here. And will be here to stay. Will you?

De Leeuw van Vlaanderen midden op het pleintje.

Warme William op Korenlei. 'Zet je even en vertel eens. Het scheelt als je deelt', staat er op het bankje.

Jacob van Artevelde uitspraak bijgenaamd de Wijze man. Vlaams volksleider en staatsman, behoorde, als lakenkoopman, makelaar en bezitter van uitgestrekte eigendommen, tot de gegoede burgerij in Gent. 

Gent 21-09-2021.

Goedemorgen na een hele slechte nacht! Dat geluid is hier inderdaad niet normaal. We hadden de referenties moeten geloven, maar soms overdrijven de mensen ook. We wilden tot maandag blijven maar gaan donderdag al weg. Heel jammer want de plaats op zich is mooi en verzorgd.

Dan, wat een mooie tocht zou moeten worden was afzien, kapotte beton, grint, bospaadjes, gaten bobbels enz we hebben alles gehad zeer vermoeiend. Wel mooi langs de Leie maar ook daar géén mooi fietspad. De overzetboot genomen na 20 minuten wachten, de man had géén zin om naar de overkant te varen zei een buurman daar. Terwijl er aan beide kanten volk te wachten stond.

Het eten voorbereid voor vanavond en mijn Sennheiser opgezet om de geluiden te dempen. Nog even buiten zitten.

Gent 22-09-2021.

Vandaag is de herfst begonnen, nu komen er mooie kleuren op de bomen. We gaan met de shuttle naar de stad géén fietsen, is daar echt niet makkelijk met al die tramsporen. Benieuwd hoe dat gaat, is een gratis dienst van de stad Gent. Onze vriendinnen staan al mooi in Uize Maxx want morgen zijn we hier ribbedebie. Zal een opluchting zijn. 

Was goed geregeld met die shuttle je kan om het kwartier terugkomen heel de dag door.  Heel stuk gewandeld door Gent voor mij. Was nog vrij kalm, toen het heel druk werd zijn we teruggekomen. De Stadshal in het centrum van Gent wordt al langer de 'Schaapstal' genoemd. Jammer tussen die mooie gebouwen zo een modern gedoe. Een hele mooie tekst op een gevel van een huis.

Nog een hele tijd kunnen buiten zitten wel met de Sennheiser op mijn hoofd,  prachtig apparaat die dempt alle geluiden en je kan evengoed praten en naar de mensen luisteren, alles netjes afgepoetst en de garage in. Morgenvroeg weinig werk.  Mensen die niet goed tegen lawaai kunnen moeten hier echt wegblijven zo jammer! 

Knokke -Heist: Holiday Village 23-09-2021.

We gaan er eens een beetje € - tjes tegenaan gooien. Vorig jaar niets gedaan, met zoveel ........ jaar getrouwd te vieren. En daar mag wel eens iets tegenover staan.  Een beetje moeten zoeken, vanwege de omleiding.

Zeer vriendelijk ontvangen de plaats wat ze ons toewezen, was goed tot we er stonden, naast ons zei iemand dat je de baan in de nacht hoorde. Oooooooo neen niet weer hé. Ik vragen om een andere plaats, was geen probleem. Ben blij dat we het dadelijk gevraagd hebben. Nu staan we goed. En plaats genoeg. De wifi doet het ook goed.

Na te hebben gegeten een wandeling gemaakt tot aan het strand, daar mensen vanuit ons stadje gezien, meerdere meters dan ze vertellen. De wind waait redelijk hard. Wel heerlijk die frisse lucht. 

Knokke- Heist 24-09-2021.

Goedemorgen goed geslapen, gisteren nog een leuke babbel gehad met een koppel uit Antwerpen. Lekker aan de koffie. Dan onze vriendinnen uit de garage halen en fietsen naar het Zwin. Wat een mooie fietstocht niet zo lang maar wel heel rustig en mooi die natuur. De ooievaars waren niet te zien, jammer. 

Mooie fietspaden, stukken beter dan in Gent! We fietsen door het Knokke Zoute terug. Ze slapen nog de zonnekloppers.  Ik zou voor géén € tussen willen zitten. 

Vele nieuwe camperaars aangekomen, is een oldtimerbeurs in het weekend hier. Nog even te voet naar de Carrefour makkelijk aan de overkant van de straat. Amai een hele grote ruime winkel en zeer proper gaat die van ons in Bree 2 maal in. Terug op onze plek, oeps een slag, rijd een met een camper de lamp omver amai was een bots. Was de eerste keer weg gelukkig had hij niets aan zijn bumper.

Knokke- Heist 25-09-2021.

Een goedemorgen na een heerlijke nachtrust. Het wordt goed weer voor ons, Niet teveel zon en een klein windje. We rijden een heel stuk op de dijk richting Zeebrugge. Via de zeehaven, wat een bedrijvigheid ongelooflijk, dat moet je graag doen zo in die vrachtwagens rijden en wachten. 

Na weeral werken en omleiding terug op onze rit. Door de polders heel mooi om te fietsen, een nieuw fietspad langs de autosnelweg aangelegd zo aangelegd dat je er bijna niets van hoort.

Ook leuke kleine huisjes sommigen nog bewoond anderen heel onderkomen eentje bezet met schelpen.

Ook langs een heel leuk restaurantje gekomen, waar Douglas een oude kennis wist te wonen van in verleden tijden. Het oudste etablissement van Zeebrugge. Daarnaast werd 't Werftje reeds meerdere malen bekroond en vermeld in de nationale pers en de de Gault&Millau.

Was een fijne tocht, langs de bakker terug naar Uize Maxx. Met groot bezoek op de CP.  Nooit gezien rijd je naar het Zwin zie je er géén enkele. Komt hij of zij paraderen. Zei tegen de buurvrouw doe de deur maar snel dicht komen kindjes van, laat het maar ik heb er al 4, ojeeeeeeeeeeee, we hebben er eens goed mee gelachen.

Knokke- Heist 26-09-2021.

Ja, velen gaan vandaag naar huis, werken, kleinkinderen enz. En wij, wij hebben nog een paar dagen bijgeboekt!  Wij gaan fietsen naar Sluis.  Is een stad in West-Zeeuws-Vlaanderen voor de echte Bourgondiër. Wij gaan er gewoon doorheen fietsen, in de vroege morgen dan is het er nog niet zo druk. Via veldwegen zie je het Belfort al in de verte liggen is een raadhuis waarvan de bouw mogelijk in 1386 is begonnen,  met de grenspaal in de weide en we zijn in Sluis.

Het is ook de geboortestad van de heer van Dale, de samensteller van het eerste Groot Woordenboek der Nederlandse Taal.  We rijden door het centrum echt iets voor de winkelaars onder ons en terrasjesmensen. 

Langs het kanaal terug naar huis. Er was ook een pondje dat je zelf bedienen kan. 

Knokke- Heist 27-09-2021.

Zo, vandaag een wandeling naar de zee en terug ze voorspellen regen, het is bijna middag en géén drup gezien. Even aan de overkant naar de Carrefour want alles is op en we blijven nog eventjes hier. En nu rust voor de rest van de dag. En ja daar is de regen. Het valt er goed uit. Zijn er weer een heel deel vertrokken. Een stuk lekkere vlaai eten de rest van gisteren dan is dat ook opgeruimd. 

Knokke- Heist 28-09-2021.

Goedemorgen, op de fiets naar Lissewege. Een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en sinds 1 januari 1971 een deelgemeente van Brugge. Via de Zeehaven. Lissewege werd verkozen tot één van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen. Het witte polderdorp is de tijd blijven stilstaan en lijkt alles nog zoals het hoort. De huisjes in het oude dorpscentrum zijn sinds eeuwen wit geschilderd. Het Lisseweegs Vaartje is misschien wel het lieflijkste prentkaartzicht van dit authentiek sfeerdorpje. Maar hobbelstraatjes om te fietsen, de auto's rammelen door het dorpje heen, erg voor de bewoners. De kerktoren kan je gaan beklimmen als je graag trappen doet.

En zo rijden we dan terug naar Uize Maxx. Morgen zou het heel slecht weer worden.  Dus zijn we namiddag nog een klein toertje gaan doen. Duinenwatermeer is gelegen vlak achter het station van Knokke-Heist, op een boogscheut van het centrum van Knokke-Heist. Dit is een nieuw stadsdeel in Knokke-Heist met ruimte voor wonen, handel, zorg en recreatie. Je kan er helemaal rondwandelen of fietsen. En dan terug over de dijk tot in Knokke en terug. 

Op zo een camperplaats zie je van alles, een Engels heel jong koppeltje aangekomen, met een bestelbus. Smoorverliefd, zo mooi. Ze kleed zich gewoon om aan de buitenkant van het busje. Zo kan Douglas zijn ogen ook eens goed de kost geven. Lekker eten gemaakt, de afwas en klaar.

Knokke- Heist 29-09-2021.

Goedemorgen, gelukkig hebben we gisteren alles mooi ingeladen om 3.00 uur vannacht is het beginnen gieten en intussen 7.15 uur valt het nog met bakken uit de hemel. Dan maar lezen en radio luisteren. Namiddag gebruik gemaakt van de gratis shuttle door heel de stad. Een goede chauffeur die ook nog uitleg gaf ook. En zo kan je alles eens goed bekijken, je stapt af waar je wil allez aan de afstapplaatsen of je blijft zitten en rijd heel de toer mee. En dat hebben wij gedaan.  Opgeruimd en eten gemaakt. 

Knokke- Heist 30-09-2021.

Terug naar Bree.  Na het ontbijt gaat onze rit beginnen. Het is heel fijn geweest daar niet van. Maar onze voorkeur gaat toch uit naar Nederland.  Goed thuis aangekomen, wel vele wegenwerken bezig, bruggen omhoog en eventjes file. Maar we zijn er weer, nu de was en de opruim. Op naar de volgende keer.