Bree 24-11-2019.

 Goedemorgen op deze mooie dag.  We zijn vertrekkensklaar en rijden naar de provincie Utrecht. Spakenburg is een voormalig vissersdorp. Het dorp is gelegen ten noorden van Amersfoort aan het Eemmeer. Voor de aanleg van de afsluitdijk lag het dorp aan de Zuiderzee. Samen met de buurtschappen Eemdijk en Zevenhuizen maakt Spakenburg deel uit van de gemeente Bunschoten. Daar ligt dan onze eerste stop. Na een mailtje te hebben gedaan of alles nog open is? Ja, kom maar hoor jullie zijn welkom.

Ook hier telt klik maar op de foto's in de galerie om ze groter te zien.

Camperplaats: Jachthaven Nieuwboer in Bunschoten- Spakenburg. 

We werden verwelkomt eerst even melden via de telefoon, door Giel. Een zeer vriendelijke havenmeester. Na ons vele uitleg te hebben gegeven over het wel en wee van de waterwegen hier hebben we ons geïnstalleerd. Een prachtige plaats wat een uitzicht. Nadien een toertje gedaan hier op de haven zelf. Alles is er aanwezig zelfs voor de liefhebbers een verwarmd toiletgebouw met alles erop en eraan. Nadien een wandeling door het dorp gedaan, echt de moeite. Een 600 m tot daar, vandaag wel alles gesloten maar daar hebben wij géén probleem mee. Een rust ongelooflijk ze zijn hier heel heilig en gaan 2 keer op een zondag naar de kerk.

De botters liggen tot in het centrum. De Botter is een oud Nederlands type vissersvaartuig. De botter heeft aan weerszijden smalle zeezwaarden met vleugelprofiel, in plaats van een diep stekende kiel. Na de afsluiting van de Zuiderzee zijn er nagenoeg geen nieuwe botters meer gebouwd.

Je kan zelfs zien op de muur tot waar het water gestaan heeft in 1916. De Gooi en Eemlander van 1916 publiceerde uitvoerige verslagen over de overstroming in Eemnes. In die tijd, verscheen deze krant slechts tweemaal per week. Google maar eens, kan je lezen wat die mensen toen hebben meegemaakt!

De orka verwelkomde ons ook, met een heel mooie wandelgelegenheid rond het kleine strandje. Iets lekkers gaan drinken en terug naar Uize Maxx. Waar vanaf nu onze Belgisch Limburgse vlag wappert.

Bunschoten- Spakenburg 25-11-2019. 

Goedemorgen, zeggen we beiden in koor. Heerlijk geslapen, wat een rust tot nu toe. Je hoort alleen de eenden, maar dat is ook natuur hé. Het zicht vanuit ons bed.

Dadelijk moeten we ons even gaan aanmelden op het havenkantoortje een leuke babbel gehad met de havenmeester, een mooi boek gekregen, ja gekregen, met alle haventjes met de camperplaatsen erbij dat is interessant voor ons. We zijn de buurt gaan verkennen.  Mijn benen oefenen om te wandelen niet ver maar iedere dag proberen te gaan. Het was mooi buiten. De fiets nog niet van stal gehaald. Namiddag een en ander gefrutseld en getelefoneerd met Lotty. Moet ook op tijd en stond gebeuren. De keuken staat ook weer te wachten, en nadien de afwas. Dan ben ik klaar voor vandaag. De benen omhoog en lekker luieren.

Bunschoten- Spakenburg 26-11-2019. 

Goedemorgen aan iedereen die lezen komt! Nieuwe dag, nieuwe kansen. Het zou droog blijven dus ik denk dat we onze vriendinnen uithalen vandaag. We gaan proberen, want mijn lijf protesteert na aanpassing van een medicijn. En moest dat 3 maanden volhouden, oei arme Erwin als ik terug ben hahahaha die zal het horen. We zijn vertrokken met mooi weer, maar de goden ook al was het niet vermeld deden de sluizen open, jeetje mina we zijn nat geworden. Dus zullen we het laatste stuk opnieuw moeten gaan rijden géén foto's.

Late namiddag, niks géén regen meer gezien.  Dan maar de keuken in, heerlijk eten gemaakt. En het was echt lekker. De afwas gedaan en de pyjama aan. Lampje is weeral uit. 

Bunschoten- Spakenburg 27-11-2019. 

Goedemorgen, vandaag zou er veel regen gaan vallen maar wat is er nu van waar? We zien wel toch? Gisteren zaten ze ook fout, tot nu toe nog nooit zo een slechte voorspelling meegemaakt. Namiddag toch even een frisse neus gaan halen, een kleine wandeling naar het hele leuke dorpje. Je ziet telkens iets anders. Alles winkels zijn er aanwezig, Jumbo, Aldi, Lidl, Blokker, Hema enz .... En iedere dag zijn ze aan het werken aan de botters. 

Een lekkere maaltijd op tafel getoverd. Een potje gekaart oooojaaaaaa een leuk hebbedingetje gekocht, om de kaarten in te zetten die ik soms niet goed houden kan. En het werkt prima. Het gaat zeker géén fijne nacht worden het is beginnen regen en waaien ..................... lijkt of buiten de oorlog is uitgebroken.

Bunschoten- Spakenburg 28-11-2019. 

Dus zoals gedacht géén goede nachtrust gekregen. Wat een weer zeg, 5 beaufort en dat hier aan het water amai. Zeeziek zonder op het water te varen word je ervan. En dat zou heel de dag zo zijn. Benieuwd of er niet veel is omver gevallen als het licht word buiten.  Onze fietsen hebben een buiteling gemaakt. Gelukkig niks aan ook niet aan Uize Maxx. Pffff wie had dat gedacht. Namiddag is de wind een beetje gaan liggen, gelukkig en af en toe droog. 

Naar het centrum gewandeld en ja een friet gegeten uit een puntzak wat was die lekker zeg, dat zeg ik niet snel hé? Maar er stond een bord zelfs de Belgen lusten deze graag dus testen dan maar, en ja hij had gelijk!  Ze worden ter plekke nog geschild Ronny ik heb je bedrogen. Maar ze waren over heeeeeeeeeeeeeerlijk! 

Na het avondeten de afwas gedaan, en een potje gekaart.

Bunschoten- Spakenburg 29-11-2019.

Goedemorgen, een betere nacht achter de rug, gelukkig maar. Vandaag kunnen we gaan fietsen. Frisjes maar mooi buiten. We hebben 3 provincies gekruist, Utrecht, Flevoland en Gelderland. Weer zeer mooi om te fietsen. even een hindernis, Douglas zijn fietscomputer gaf een foutmelding, zeker van de val. Na een paar stopjes hebben we het zelf gevonden. Met prachtige fietspaden over de dijk. We kwamen ook voorbij een klein naturistenstrandje in Zeewolde. Het langgerekte naaktstrandje is ongeveer 5 hectare groot . Maar nu niemand zien lopen of liggen. Zwanen zie je hier overal in overvloed op het water.

Gestopt voor verse broodjes vanmiddag. Nog even bij de havenmeester zijn dochter gaan afrekenen die mensen hebben ook weekend werken niet op zondag morgen wel maar wij kunnen dan weg wanneer we er zin in hebben. We kregen al een uitrij muntje voor de maandag. 

Bunschoten- Spakenburg 30-11-2019.

Goedemorgen op deze laatste dag van de maand november. Het is heel de dag markt hier in het dorp. Ik zal eraan moeten geloven ojeeeeeee. Maar toch liever eerst een fietstochtje.  Dat gaat niet door  even de neus buiten gestoken het is plaatselijk gladjes dan maar afwachten tot vanmiddag. Ze hebben hier ook glamping tenten zeer mooi aan het water gelegen. Zijn paar buren erbij gekomen, nu ze kunnen me vertellen wat ze willen maar zo een webasto een storingsmelder is het, voor de buren qua herrie en reuk. Verbieden moesten ze die handel.

Namiddag de vélo op, wat een prachtig weer ongelooflijk. Maar wat een herrie achter mij, jeetje mina, dien Douglas en zijn fiets. Kan hem beter mijnheer eigenwijs noemen. Kraak en kraak en nog eens kraak, zelfs als hij 50 m achter mij fietst.  Eerst was het zijn fietspen, enz ..... en zo verder.  Maar we moeten wel de rit uitdoen, zeer mooi gebied om te fietsen. Zeer zeker de moeite. 

Dus maar een fietsenwinkel opgezocht want ja het zijn de pedalen die kapot zijn! Maar dat waren ze thuis al een beetje zegt hij dan, het is kapot of het is heel maar niet een beetje toch? Gelukkig na de 3 de winkel hadden ze vouwpedalen. Een zeer vriendelijke man Marcel, de winkel noemt Bike Totaal Steven Koelewijn Bunschoten- Spakenburg. Hij nam de fiets mee naar binnen terwijl het toch druk was binnen. En binnen 15 minuten was de klus geklaard, géén herrie meer achter mijn oren. Stukje over de markt gewandeld en terug naar Uize Maxx. Het avondeten is al bijna klaar had vanmorgen ook al een beetje gedaan. Verder niet veel meer gedaan.

Bunschoten- Spakenburg 01-12-2019.

Goedemorgen weeral een nieuwe maand wat vliegt de tijd het jaar is alweer bijna voorbij. Wat heeft het goed gevroren, even naar buiten geweest kijken of er iets speciaals te zien was. Ja, ziet een reiger die zich uit de wind even verstopte maar heb hem toch gevonden. Iedereen ligt nog onder zijn dekens denk ik. Je hoort alleen de eenden en ganzen.

Zo tijd voor koffie en boterhammen. Iedereen is intussen vertrokken moesten morgen werken gaan. Pffffff werd ik me toch ziek. Kaas is niet zomaar kaas, mag jonge kaas eten thuis géén probleem had er hier gekocht en jep bingo. Een histamine opstoot.  Rustig plat gaan liggen en afwachten dat er géén andere verschijnselen bijkomen, het is zondag hé.  Dat doe ik dus ook al niet meer! Na een paar uurtjes gaat het iets beter. Douglas gaat aan de opruim beginnen is ook geen weer om te gaan fietsen, de mist is er nog en veel wind.

 Werkhoven 02-12-2019.

Vandaag rijden we naar Werkhoven is een dorp en een voormalige gemeente in de provincie Utrecht. De Kromme Rijnstreek is het buitengebied van Utrecht. Het rivierenlandschap van de Kromme Rijn ontmoet hier de Utrechtse Heuvelrug. We gaan naar: Camperplaats Aan het Dorp in Werkhoven. Een traag ritje veel verkeer. Bij aankomst ontvangen met een kop koffie en uitleg door Anneke en Kees gekregen. Er is een supermarkt en een bakker in het dorpje voor de grote boodschappen moet je in Odijk zijn. We staan alleen hier de andere is vanmorgen vertrokken.

Heel even naar buiten geweest tot aan de bakker en terug 750 m. Geen 200 m zoals ze dat promoten. Nog een buurtje bijgekomen, met 2 honden eentje had een ongelukje in de camper gehad was pas 7 maanden oud. Zo etenstijd zal eens wat in elkaar gaan stoven. Lukt deze week niet zo goed met me. Maar er moet worden gegeten. Op tijd naar bed. Kwam er nog een vrij laat de camperplaats oprijden.

Werkhoven 03-12-2019.

Goedemorgen, zo rustig als dat ze schrijven is het hier echt wel niet! Een doorgangsweg waar al vroeg verkeer doorgereden komt vrachtwagens, auto's enz! Gelukkig zijn wij vroege vogels en was het in de nacht wel rustig. Maar voor de echte slapers hmmmmmmm niet zo plezant denk ik. Vandaag een fietstochtje proberen doen. We vertrokken maar in de velden kwam de mist opzetten, wel mooi en dan kwam de zon.

De Kromme Rijn vormt de grens van een aantal landschappen. Aan de ene kant ligt het open landbouwlandschap met boomgaarden en grasland. Aan de andere kant ligt een parklandschap met landgoederen dat de overgang vormt naar de Heuvelrug.

Bij het terugkomen, waren de buren beiden al vertrokken. Een nachtje daar houden wij niet zo van. Misschien als het ooit moet, maar nog niet voor nu. 

Werkhoven 04-12-2019.

Goedemorgen, wauwie het heeft goed gevroren zo te zien. Dan voormiddag maar niet de vélo op, want dan staat er dadelijk ergens eentje te bevriezen. Een kleine wandeling gedaan naar de dagwinkel gedaan. Broodjes en wat verse spullen gekocht. De lokale handelaars sponseren. Het staat hier overal vol op de landen met appel en perenbomen. Ze worden hier in deze streek veel geteeld.

Zo de vélo op geweest, leuk door de bossen waar op sommigen plaatsen de mist nog hing wel mooi om te zien. Ook een stuk fietspad afgesloten geen omleiding aangegeven, dan een heel stuk via de grote weg gevaarlijk amai zo druk. Gelukkig niet zo heel ver. Maar wel glooiend landschap en met vele wandelaars. Op de camperplaats zijn ze begonnen met de kerstversiering heel mooi.

Aan het eten moet ik niet veel meer doen had vanmorgen al veel voorbereid is makkelijk. Daarna opruimen. Want morgenvroeg gaan we weer een stukje terug naar ons landje. En wel naar Noord- Brabant in Nederland.  We rijden naar:  

 De Spekdonken in Vessem 05-12-2019. 

Goedemorgen, hopelijk niet veel mist anders blijven we een paar uurtjes staan. We zijn weg het is wel wat mistig. Maar het rijden gaat goed. Iedereen rijd voorzichtig dan lukt het wel. De gas gaan bijtanken, en een beetje boodschappen gedaan. Aangekomen en welkom geheten door Marie-José met de nodige uitleg. Zeer grote plaatsen dat zal bij mooi weer voor de zonnekloppers wel heel goed zijn. Voor de liefhebbers is er een sanitaire ruimte voorzien van 4 badkamertjes met wc en lavabo. Iedere camperplek heeft de naam van een koe op het bedrijf zeer leuk bedacht nog nooit gezien ook een pijltje waar je de stroom nemen kan.  Die dat niet zien, tja naar de oogarts zeker? Wij staan op Netje haar plaats. 

Even een frisse neus gehaald, ja hier was het heel fris open velden de wind kan eraan. Onze afkomst ook buiten geplant en ze staat nog mooi ook vinden we. Een informatie hoekje midden op het veld. Waar je de nodige informatie lezen kan.

Zo we hebben heerlijk gegeten, konijn met rode kool en aardappelen. Met dit weertje zalig. De wifi had een dipje we kregen de Garmin niet compatibel met de smartphone om de fietsroute erop te zetten. Na een belletje was dat opgelost Marie-José was dadelijk paraat om te testen. Een luxe hier is dat het goede wifi is. Gaat bij ons nog voor op de sanitaire voorzieningen.

De Spekdonken in Vessem 06-12-2019. 

Goedemorgen, het weer is net zo gek als sommige mensen. Je kan er niet meer vanop aan. Weeral een nacht met heel veel wind, de regen is beginnen vallen rond 5.30 uur met vlagen. Géén fietsweer met 5 beaufort. Gelukkig hebben we alles in Uize Maxx om de dag door te komen. We mogen dadelijk wel naar het bedrijf gaan kijken hoe alles in zijn werk gaat hier. Om 10.00 uur kwam Marie-José ons ophalen. 

Amai zeg wat een bedrijf. Er moet hier keihard gewerkt worden om te overleven. Vadertje staat heeft hier ook van die wetten ingeplant en de mensen moeten maar buigen of breken!!!!!!!!!  Ze hebben een mooie veestapel, de camperplaats doen ze er nu bij om toch iets van inkomsten te kunnen verwerven. De liggende kalfjes waren uitgeput van hun maaltijd en waren aan het nagenieten. Ze hebben hier een aparte kant waar de drachtige koeien liggen te wachten op de geboorte van hun kalf.  De staande kalfjes zijn aan het wennen aan de boxen want gaan een dezer dagen de stal verlaten. Er zijn ook knuffel koeien die komen meteen door het hek. Dikke proficiat dat zo jonge mensen deze zware uitdaging aangaan. 

Zo terug naar Uize Maxx waar we lekkere warme soep en boterhammen gegeten hebben. Het is echt luier weer.

De Spekdonken in Vessem 07-12-2019.

Goedemorgen, jeetje wat is me dat met dit weer? Zoiets hebben we op deze tijd van het jaar nog nooit meegemaakt, koud ja, maar zoveel wind en regen neen! Dan is er niet veel plezier aan, zovele dagen na elkaar. We gaan het aankijken vandaag en anders vroeger naar huis, niet graag maar dit is ook niet fijn. Voormiddag de fiets op geweest zo hebben we dan toch iets van de omgeving gezien. Om de rest te kunnen bewonderen van de natuur zullen we eens moeten terugkomen. 

Het Grootmeer en het Kleinmeer zijn twee vennen in Wintelre. Dit zijn de twee meren die liggen tussen Vessem en Wintelre in de Brabantse Kempen. Helemaal rond het meer fietsen lukte niet het was er te nat en vies. Er zijn ook veel werkzaamheden bezig in het bos.

We hebben de weersvoorzieningen bekeken en hebben beslist dat we morgenvroeg naar huis rijden gaan dus op 08-12-2019 naar Bree. Morgen en maandag wordt het weer zo een winderige regendag. Beetje teveel van het goede. Nog een hele leuke babbel gehad met Marie- José.  Dan maar naar huis kunnen we rustig de voorbereidingen doen voor de volgende trip. Amai wat een nacht weeral echt niet te doen met zo een wind in Uize Maxx. Zo dit was het dan voor nu dames en heren het was kort maar toch goed geweest. Tot volgend jaar voor allen hou het veilig en heel.......