We zijn deze keer niet lang thuis geweest maar het is ook niet fijn om hier te zijn. Wat een temperaturen zijn me dat, de airco draait hier dag en nacht tot op heden, om een klein beetje te kunnen overleven. Eten maken doen we in een paar tijden zo kunnen we 's avonds onszelf ermee verblijden. 

Wij gaan vertrekken naar: Camperpark Tún-Hûs in Anjum, Friesland bij Andre en Renske daar is het bijna 10° frisser dan hier. Na een telefonische afspraak met Renske, of er nog plaats is en dat we een schaduwplek krijg zetten we onze rit aan op: 

Bree 30 juni 2019. 

Goedemorgen iedereen, alles is ingeladen en klaar voor vertrek. Op naar de frisse oorden allez daar hopen we op. Anders zijn we ook zo weer terug omdat het dan moeten is! Anjum is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten noordoosten van Ee, ten oosten van Morra en ten zuidoosten van Lioessens, niet ver van de Waddenzee en ten westen van het Lauwersmeer en het Nationaal Park Lauwersmeer.

Een hele goede rit gehad wel wat drukker verkeer en heel veel mobilhomes gezien. Onderweg gestopt om te eten want het is toch een heel eind. In Anjum nog even gestopt bij de Coop om nog wat boodschappen te doen. De aankomst bereikt je kan op de klinkers gaan staan maar verder achteraan sta je mooi op het gras. Leuk ingedeeld.

Andre kwam ons onmiddellijk begroeten en wees ons het plaatsje aan. We mochten zelfs kiezen hoe we wilden staan. We waren zeer tevreden. Amai echt schaduw en een fris windje. Heerlijk buiten zitten. Even naar de grote hal gaan kijken waar je van alles te zien en kopen kan. Daarna Renske ook nog tegengekomen, even een babbeltje geslagen.

P.S geef een klikje op de foto's in de galerie dan zie je ze groter.

Een hele tijd buiten gezeten, een heerlijk fris windje en een sweater aan. Wel echt rustig hier.

Anjum: 01-07-2019.

Goedemorgen, na een zalige nacht zelfs de raam open om te slapen. Op tijd uit ons bed, ontbijten en de vélo op. We gaan naar Moddergat, ja echt die namen hier!  Buiten is het mooi voor ons veel wind heerlijk, de meesten slapen nog. 

Ik val in herhaling als ik zeg dat dit hier ook een prachtige omgeving is. Je  ziet de dijk waarachter de Waddenzee ligt met de wadden. Bij de boerderijen staan muren waarin ze platen kunnen schuiven om het water tegen te houden. Er stonden 2 oudere boertjes te buurten die vroegen wat we doen kwamen. Ik zei we komen Moddergat verkennen, ja dat heb je zo gezien. Wel een leuk klein dorpje met lieve huisjes. Géén modder gevonden wel hopen schapenkeutels. en een monument waarbij 8 mannen om het leven gekomen zijn in 1945 bij het onschadelijk maken van een zeemijn.

Heel mooie fietspaden en de nummertjes van het fietsknoop zijn perfect,  ook mooi ingezaaid met wilde bloemen, een plezier om naar te kijken. In het dorpje Anjum zijn de dorpsfeesten geweest het vier jaarlijkse dorpsfeest. Ze hadden 60 praalwagens op 1000 inwoners ze hebben dus erg goed hun best gedaan. We zijn gelukkig net erna gekomen was veel lawaai geweest van de muziek. 

Anjum: 02-07-2019.

Goedemorgen, heerlijk geslapen. Vandaag gaan we proberen een grote tocht te gaan doen. Naar het Lauwersmeer een hele trip. Het blijft redelijk frisjes dus dat moet ons lukken, lukt het niet, zei Renske bel je me maar kom ik je ophalen. Wat een luxe. Maar we gaan het zonder hulp proberen. Eerst onze nieuwe huisdieren leuk iedere dag komen ze even groeten moeder met haar jong.

Zo we zijn vertrokken, veel wind maar daar staat het hier om bekend. Voor ons géén probleem. Wat een vergezichten en natuur. Prachtige fietspaden, we zijn bijna geen mensen tegengekomen zo rustig in die omgeving, zeg niet in de namiddag dan denk ik dat je wel veel mensen te zien krijgt. Sluizen daar kennen ze hier ook alles van.

Veel moet ik er niet over vertellen, dat zeggen de foto's wel.

Zo nu dan ook een panoramafoto proberen maken en is hij gelukt geef er maar een klikje op?

Anjum: 03-07-2019.

Goedemorgen, heerlijk frisse temperaturen hier in de nacht net 13° heerlijk geslapen. Vandaag gaan we een kleinere toer doen dan gisteren. Kijken wat de natuur ons nu te bieden heeft. We zijn gefietst naar Kollumerpomp, weer door mooie natuurgebieden met verre zichten.  Sommige straten heel mooi versierd met potten. 

Terug aan Uize Maxx gezorgd voor de inwendige mens die melde zich ook aan. Namiddag rustig aan gedaan want gisteren was het wel een zwaar ritje. Mooie wolken aan de lucht.

Anjum: 04-07-2019.

Goedemorgen iedereen, vandaag gaan we naar Dokkum fietsen. Door verre landschappen en mooie fietspaden, komen we in het centrum aan. Heel rustig nog want we zijn goed op tijd vertrokken. Eerst bij de plaatselijke bakker brood en broodjes gaan kopen. Door het centrum kan je nu rustig fietsen. En voor de vele winkelliefhebbers onder jullie zeker het heengaan waard naar dit leuke stadje. Zeer veel winkels.  Maar ook deze speciale fontein.

De fontein is voor zover bekend de enige ter wereld die ijs produceert en hij is de duurste van de elf fonteinen gemaakt om het feest te vieren van Leeuwarden de culturele hoofdstad. Hij is gemaakt op een koperen sculptuur. De ijsfontein is geen dag hetzelfde. Onder invloed van de temperatuur, de luchtvochtigheid, zon en wind, groeit en smelt het ijs. Terug naar Uize Maxx. Waar we op koffie en cake getrakteerd werden door Renske en Andre samen met de andere camperaars. Heel leuk initiatief zo leer je de andere camperaars ook beter kennen. Nadien nog even aan de opruim. Ja, aan alle mooie liedjes komt een einde ook hier waar het zo vredig was. 

Anjum naar Wier:  05-07-2019. 

We gaan weer rijden met Uize Maxx niet zo heel ver maar te ver om dat alles met de vélo te doen. Zo kunnen we de gebieden aan elkaar fietsen. Wier is een dorp in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland.  En Wier is een pittoresk terpdorpje met zo'n 210 inwoners. We blijven nog even in Friesland het weer is hier goed voor ons niet zo heet als in de  Limburg.  Maar eerst de kasten voltanken dat gaan we doen in Dokkum in de AH.  

Op naar de Brinkhoeve in Wier. Aangekomen tegen de middag. Wauwie wat een prachtige tuin hebben deze mensen. Overal hoekjes waar je staan mag. Alex heeft ons ingeschreven en zijn vader kwam nadien nog een en ander vertellen. Een kleine wandeling doorheen hun tuin.

Heerlijk buiten gezeten onder onze luifel.  En lekker gegeten, ze hebben zelfs frieten voor ons gebakken de rest had ik zelf gemaakt. Dat smaakte na zo een lange tijd zonder frietjes. ( Sorry Ronny ) Het is niet alleen een camping die ligt helemaal aan de andere kant van de gronden. Mooie camperplaatsen in de tuin.

Wier: 06-07-2019.

Goedemorgen, zo rustig als in de vorige plaats is het hier niet. We gaan de vélo op en deze buurt verkennen we fietsen naar de St. Jacobiparochie daar is ook een camperplaats die noemt de Zwarte Haan achter de hoge bomen.  Ligt helemaal aan de Waddenzee.

Je kan er bij mooi weer Ameland en Terschelling zien liggen.  Over de dijk naar ginder schapen onnoemelijk veel en ja natuurlijk telkens op het fietspad.  Met het beeld van de Slikwerker worden de mannen geëerd die in de periode van 1505 tot 1754 het gebied van het Bildt hebben drooggelegd. Maar wij hebben een beetje pech het is te bewolkt. 

Via mooie fietspaden en wijde natuur terug. Net voor de regen terug binnen.

Wier: 07-07-2019.

Een goedemorgen, hier was gisteren voor de 210 inwoners van dit dorp een dorpsfeest. Echt zoals vroeger. De paardjesmolen wordt omgebouwd in de avonduren voor de oudere kinderen in een zwaaimolen. We gaan dadelijk de vélo op. We fietsen richting Leeuwarden. Door schelpenpaden, als ze vers gemaakt zijn vind ik ze gevaarlijk.

Zalig op zondag door de grote stad fietsen, niemand die je in de weg rijd. We zijn ook de fontein gaan opzoeken. Kriskras door de stad heen. De zes bronzen borstbeelden van de 'Froulju fan Fryslân' Zes gewone, maar toch heel bijzondere Friese vrouwen staan op hun plek in Leeuwarden. Ze stonden een tijdje in Heerenveen. Alsook de mistfontein ter ere van Leeuwarden culturele hoofdstad. 

Man in zwembad. 'Meetbaar Water' van Jan Ros te vinden.  Het werd in 2004 geplaatst ter gelegenheid van de afsluiting van het project om de grachten van de stad schoner en toegankelijker te maken. Het werk verwijst hier ook naar. Zo tussen de weide en landschappen terug naar Uize Maxx. Namiddag genieten van de keekskeskoek, gisteren gemaakt toen het even regende.

Voor de rest niet veel gedaan, als het avondeten gereed gemaakt maar ik had er al veel van klaargemaakt thuis en in de vriezer gestoken. Dus ook eens lekker makkelijk. Nog een rustige avond de dorpsmuziek is ook bijna aan zijn einde bezig. Slaap lekker voor straks.

Wier: 08-07-2019.

Goedemorgen, slecht geslapen, waardoor hmmmmmmm teveel gesnoept denk ik. Ja, de rest ook nog opgegeten van onze keekskeskoek. Vandaag gaan we fietsen naar Franeker is een stad en de hoofdplaats van de gemeente Waadhoeke. Is de ster van de elfsteden. Ook hier staat een fontein. De fontein is een ode aan Jan Hendrik Oort, de wereldberoemde, in Franeker geboren, astronoom.  Maar ze werkte niet! 

Wat hebben wij tot nu toe geluk met het weer net niet boven de 20° ideaal voor ons.  Het mag zo blijven hoor, maar daar kunnen de meesten onder ons niet mee lachen.

Bovenstaande zin had ik beter niet geschreven, ja watte!!!!  We hebben een natuurlijke douche gekregen zomaar gratis, we kregen zelfs de tijd niet om onze regenkleding aan te trekken. Dus van veel foto's is er niets in huis gekomen. Daar is géén plezier aan. Terug naar Uize Maxx. Daar had het géén drup geregend. Zijn nog een paar camperaars bijgekomen. We hebben besloten morgenvroeg verder te rijden. Dus gaan we wat opruimen want dat moet ook gebeuren. Alex is er ook nog even bijgekomen om een paar testjes te doen i.v.m. de wifi. Douglas is gaan afrekenen.

Wier: 09-07-2019.

Goedemorgen allemaal, we zijn bijna vertrekkens klaar. We gaan weer rijden maar we zakken een beetje naar Bree toe.  We rijden naar Nagele is een dorp in de Noordoostpolder ten zuiden van Emmeloord met 1911 inwoners. Ligt in de provincie Flevoland.   Ligt op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Maar geen gevaar: het gebied is al meer dan 75 jaar drooggelegd. Camperlocatie Afslag Nagele.

Na even te zijn gaan winkelen in Lemmer heel mooi dorpje moeten we zeker eens naartoe gaan maar van hieruit te ver met de vélo, aangekomen op een mooie tijd. Gesina en Peter waren er om ons welkom te heten. Ons plekje was lekker zoals de Nederlanders dat zeggen in de schaduw gereserveerd. Na een kleine rondleiding en de nodige uitleg hebben we ons geïnstalleerd. En is de deze de foto's gaan maken. 

Er is een gezamenlijke ruimte waar je kan gaan buurten maar was je ook een paar streekproducten kan kopen, en met een goed vertrouwen zoals deze mensen zijn kan betalen in een potje.  Er zijn ook streekbieren, je vraagt je af hoe ze aan die namen komen?

De boer is zijn aardappelen aan het nat sproeien, wat een werk. Eerst grondwater oppompen, dat in de grote beek laten pompen. Dan een hele grote machine die met kabel het hele veld stukje voor stukje besproeid, en langzaam zichzelf terug oprolt. En dat allemaal om ons de lekkerste aardappelen te kunnen verkopen en heerlijke Belgische frietjes van te maken.

Nagele: 10-07-2019. 

Goedemorgen redelijk geslapen voor de eerste nacht op deze plaats. Is altijd wennen voor mij persoonlijk op een andere plaatst de eerste keer, Douglas die slaapt heerlijk door alles heen. Dit is ons uitzicht in de vroege morgen.

Vandaag gaan we fietsen naar Urk. Urk is een voormalig eiland en huidige gemeente in Nederland. Met 20.768 inwoners op een oppervlakte van circa 11,54 km² is Urk qua oppervlakte de kleinste gemeente van de Nederlandse provincie Flevoland. Urk kan worden omschreven als de meest kerkelijke gemeente van Nederland. Het is een zeer hechte gemeenschap. Het plaatselijke dialect, het Urkers, is nog buitengewoon vitaal en wijkt veel af van de andere dialecten uit de omgeving. Urk heeft ook zijn eigen volkslied, ze heeft verreweg de grootste vissersvloot en visverwerkende industrie van Nederland. Onderweg naar Urk.

Bij het binnenkomen in Urk zagen we de boot met de vissers liggen. Als eerbetoon aan de bemanning heeft de Urker Piet Brouwer in opdracht van het gemeentebestuur een kunstwerk ontworpen. De vlet met de bemanningsleden uitgevoerd in brons op de helft van de ware grootte is op flagstones geplaatst, die de ijsschotsen moeten voorstellen.

Verderop heb je de rood witte vuurtoren.  Hij werkt sinds enkele jaren volledig automatisch. Verder op een standbeeld het stelt een vissersvrouw voor, die nog één keer achterom kijkt naar zee, vanwaar haar geliefd had moeten komen. Op de 34 marmeren platen staan 368 namen van hen die op zee het leven verloren.  Dat zijn er erg veel, maar toen was er nog niks gemoderniseerd. 

Via de bakker en niet vergeten te vertellen, Douglas heeft een bakje zeg maar bak kibbeling met saus gegeten gemaakt door een Urker, vers van de pers jeetje mina het water liep me door de mond en maar slikken, die dat nog eens eten mocht!!!!!  Terug naar Uize Maxx en dat zonder nat te zijn geworden géén regen gezien. In de late namiddag een goede bui gevallen.  Verse zalm op de tafel getoverd hij was zeer lekker. Nadien lekker lui op de zetel.

Nagele: 11-07-2019. 

Goedemorgen, als dadelijk het weer het toelaat fietsen we naar Werelderfgoed Schokland.  Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee. Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 maakt Schokland deel uit van het vasteland. Vanwege de archeologische rijkdom en geschiedenis is het gebied in 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het zal een tijdje later worden komt regen tot een uur of negen. Het is middag geworden, zijn toch nog even gereden. 

De mensen die er vroeger woonden noemden ze de  Schokkers moesten ze naar een ander dorp in die tijd moesten ze over de smalle loopplanken. Brrrrrrrrrrrr. Kwam je iemand tegen moesten ze een halve dans doen de Schokker dans die foto heb ik daar meegenomen van hun foto. En zo proberen droog de andere kant te bereiken.

We fietsen verder door de monumenten hier en daar, een oude kerk met nog een aanwezig graf, het nationaal monument voor de binnenvaart, de natuur. 

Nadien over de dijk terug naar Uize Maxx. 

Nagele 12-07-2019.

Goedemorgen of goedemiddag aan iedereen die leest. We gaan weer een stukje rijden, het mooiste hebben we hier gezien. Maar de fietstochten zijn een beetje saai altijd rechtdoor en veel langs drukke wegen wel mooi verzorgde fietspaden. We rijden naar de provincie Overijssel, naar Hoge Hexel dit is een dorpskern in de gemeente Wierden . 

Hoge Hexel: Camperplaats de Bonte Specht.

Na eerst de boodschappen gedaan te hebben kwamen we aan bij Jennie en Johnny. We mochten een plaats kiezen, een mooi plekje uitgekozen en even rondgekeken. Mooi toiletgebouw zelfs een piscine en apart scheerhok voor de mannen en een kleine zwemvijver. Even een handwasje gedaan en aan ons nieuwe rekje opgehangen, wel makkelijk. Na het eten nog wat staan buurten, met de overbuurtjes.

Hoge Hexel: 13-07-2019.

Goedemorgen het is alweer zaterdag. Vannacht heeft het hier goed geregend. Zou droog blijven vandaag. We gaan fietsen naar het natuurgebied, het Wierdense veld. Het is er niet zo groot als we gedacht hadden. Een oud meneertje vertelde ons dat het vroeger een stuk groter was, ze hebben er boerderijen laten bouwen.

Ook hier staan de vijvers en velden al een stuk droger dan normaal, de natuur is niet goed bezig. De hond Jula hier is een voetbalster doet niks liever dan de bal terugbrengen ze duwt hem met de neus naar je toe, en jij mag shotten. Zo snel ongelooflijk nooit gezien. 

Hoge Hexel: 14-07-2019. 

Goedemorgen, kijk eens wie er voor het raam hangt mooi hé? Hij of zij presenteert zich mooi.

We gaan de fiets op naar Almelo. Op zondag kan je er dan rustig fietsen. Maar we hebben er ons teveel van voorgesteld denk ik. Heb mooiere steden gezien. Voorbij het haventje gereden.

Verder kris kras erdoor en dan door een tunneltje. Wat heel mooi met mozaiekjes en kleine stukjes spiegel gemaakt is. Met allerlei verschillende tekeningen.

Erna onze inwendige mens verwend moet ook op tijd gebeuren. Ik zag net de weerberichten en hoop niet dat die zo verder gaan zetten, want dan moeten we vroeger naar huis. Aangename mensen leren kennen. 

Hoge Hexel: 15-07-2019. 

Goedemorgen, echt een heerlijk plekje. We gaan vandaag nog fietsen, en ja jammer genoeg met de weer vooruitzichten morgen terug naar huis. Met echt dikke spijt in het hart. Als ik zie hoe warm het thuis weer worden gaat is het een quarantaine periode die aankomt. Maar zal maar niet zagen zeker, ben al iets meer buiten gekunnen dan vorig jaar. 

We fietsen naar Rijssen dit is een stad met een lange historie met vele verhalen. Hier komen we zeker terug naartoe als het frisser is. Mooie landschappen, zelfs hier is het gras groener aan de overkant zie maar ................

Hier en daar zie je beelden staan, je moet wel goed opletten om ze te zien.

We zullen maar beginnen tegen heu en meu op te ruimen en een beetje te poetsen, dan is dat toch al klaar. Daarna nog even buiten gezeten, en het avondeten klaargemaakt. Buiten gegeten. Als dessert ja, kan niet missen heerlijke Bossche bollen als troostprijs. 

Hoge Hexel: 16-07-2019.

Goedemorgen, ja, het is echt waar we gaan huiswaarts. Alles netjes ingepakt en vastgezet. En rijden maar. Uize Maxx met de neus naar Bree. We gaan wel tussen door even stoppen. Waar nog géén idee. Ik weet wel, allez wij weten wel waar onze laatste stop is! 

Euh ... waar mag dat zijn? Ja, in De Frietboetiek Oudsbergen - Meeuwen,  noemen ze het nu verschillende  gemeentes zijn samengevoegd geworden. De lekkerste frieten van heel de wereld! Is heel lang geleden. En dan naar huis. Uitpakken en wassen, en duimen dat het weer snel verandert.

Bezoek even ons nieuwe gastenboek als je wil? Want de andere zijn we verloren door de uitvoerder die stopt zonder boe of ba! Dank je wel.