Piep, hier zijn we weer.

Meer dan een maand thuis geweest. Tja wat wil je met zo een zomer, voor ons was er niet veel goeds aan. Dan rusten, liggen, nog eens liggen, tv kijken en dat was het, saai heel saai. Nog te warm om met de airco op, iets te verrichten binnen in huis voor mij dan. Aftellen naar lagere temperaturen en naar de weerberichten gluren.

Maar het is gelukkig gezakt met de temperaturen en ja dan ga ik op speurtocht naar waar zullen we rijden? Het word Drenthe, en neen nog niet naar Friesland.

Naar Wijster is een esdorp, een esdorp is een van de dorpsvormen aan de rand van de zandgronden in Nederland in de gemeente Midden-Drenthe. Provincie Drenthe. Wijster werd in 1206 onder de naam Wisnare voor het eerst schriftelijk vermeld.

We zouden gaan rijden op 25 augustus 2019 naar: Camperplaats Grondsels. Het ligt in een privé natuurgebied. Daar moet het mooi en rustig zijn kan bijna niet anders. We zijn nieuwsgierig.

----------------------------------

Maar dat was dan zonder rekening te houden met de kuren van de weergoden die zijn ons echt niet goed gezind. Het begon al op te warmen op 23 augustus.  Hoge temperaturen hier gaan ze weer over de 30° in de schaduw gemeten. Snel kijken naar Wijster, verdorie ook daar wordt het warm niet zo heet als hier maar voor ons nog veel teveel. Zit niets anders op dan te annuleren.

Met heel veel hartpijn, een mailtje naar Janetta en Jan gedaan.  Ze namen het super op, pffffffffffff is ook niet fijn voor hun als je op voorhand al vraagt of er nog plaats is. Niet getreurd zeker, we moeten ons erbij neerleggen ja, terug de zetel op. Letterlijk en figuurlijk! En hopen op heel snel frisser weer !!!!!!!!!!!!

Bree 01-09-2019.

Eindelijk de startblokken in. Het is frisser ginds achter. Wijster we komen eraan.  Mooie rit gehad, aangekomen werden we vriendelijk verwelkomt door Judith. Plaatsvervangester van de uitbaatster.  Plekje uitgezocht en een wandeling gedaan in het kleine natuurgebiedje. Heel rustig.  Je hebt hier fruit aan de bomen, groenten in de tuin, frambozen aan de struiken. Je kan er vrij gebruik van maken. 

Geef een muisklik op de foto's dan zie je ze groter.

Wijster 02-09-2019.

Goedemorgen, redelijk goed geslapen voor het eerste nachtje.  Vers van de pers heerlijke koffie.  We gaan proberen de Col du VAM te bedwingen. Op hoop van zegen. Het weer is goed het is hier nu 9 ° om 6.30 uur. Vannacht een goede bui regen gevallen. 

Het was een leuke maar zeer pittige tocht maar eenmaal boven prachtig. Boven kwamen we 2 mannen tegen, die de rotzooi van de wielertoeristen aan het opruimen waren, dat ze zich schamen. Zo mooie aangelegd en verzorgd en dan dat zo naar de vernieling helpen. Dat ze thuis in hun zetel de zooi neergooien. Bij het terugkomen kwam Janneta goedendag zeggen.

Maar wij hebben heerlijk gefietst. Onderweg verse broodjes meegenomen en buiten opgegeten. Heerlijk in de schaduw.

En een paar panoramafoto's, geef er een klikje op en je ziet ze groter.

Wijster 03-09-2019.

Goedemorgen, wat een nacht! Om het uur op muggenvangst. Het stikt ervan, iedereen zegt het hier, nooit gezien. Ligt het aan de opwarming? Dus op onze fietstocht de harde middelen gaan kopen. Spuiten terwijl we straks buiten eten.

Maar eerst gaan fietsen door het Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Er zijn maar liefst 2 schaapskudden met herder die de heide in conditie houden. En een paar stoere dieren, die hadden wel nog water in hun buurt.

Maar heden door alle warmte van de afgelopen maanden staat het Koelevaartsveen kurkdroog. Wat erg voor heel de natuur ook voor de dieren. Wel een hele mooie route om te fietsen. Droog terug aan Uize Maxx er zou regen komen maar gelukkig niets gezien. Namiddag luieren, buiten onder de luifel en ja het druppelt een beetje niet de moeite.  

Na het avondeten nog een tuin wandelingetje gedaan. Er is hier zoveel te zien. 

Wijster 04-09-2019. 

Goedemorgen, heerlijk geslapen.  Fietsroute Dwingelderveld over het ' Mooiste fietspad van Drenthe'. De andere zijde van gisteren. Gewoonweg prachtig die hier in de buurt is moet dat zeker eens gaan fietsen en een fototoestel meenemen. 

Ook een stuk door het Holtveen, een van de mooiste veengebieden.een natte strook waar talrijke vogels broeden. Het sluit aan op de Kraloër Heide, die samen met de Dwingelose Heide het grootste heideveld van Nederland vormt. Ik heb er zelfs een specht kunnen pakken op foto. Nog nooit gebeurd. Wel niet zo scherp als een echte fotograaf maar we hebben hem.

Gelukkig zijn wij vroege fietsers, heerlijk niemand tegen gekomen op de smalle fietspaden denk als het druk is dat je dan echt moet oppassen met de tegenliggers. Terug aan Uize Maxx gegeten, platte rust en ja nadien is het beginnen regenen, maar voor ons niet erg. We hebben al heel veel moois gezien vandaag.

Wijster: 05-09-2019.

Goedemorgen, een goede bui gevallen. Maar we gaan toch de fiets op. We fietsen door de natuur naar Beilen. Gestopt aan de AH voor verse broodjes. En op tijd terug voor de andere bui naar beneden valt.

Wijster: 06-09-2019.

Goedemorgen, het is hier zo mooi dat we nog een paar dagen langer gaan blijven. Vandaag een fietstochtje kriskras door velden en natuurgebieden. Wat is dat zalig als je in de vroege morgen misschien een of 2 mensen tegenkomt dat is heerlijk. Zal in het weekend andere koek zijn denk ik. Via de bakker naar Uize Maxx om te smullen. Janetta is nog even komen buurten. En onze buurtjes zijn intussen allen vertrokken. In de namiddag zijn er weer nieuwe klantjes gekomen.

Wijster 07-09-2019.

Goedemorgen, hele dikke mist buiten. En regen op komst. Dus vandaag wordt het een rustdagje we hebben hier al heel veel moois gezien.  

Wijster 08-09-2019. 

Goedemorgen, vandaag ons laatste dagje hier. We rijden morgen verder. Maar eerst hier nog even de vélo op. Er is hier zoveel te zien van natuur. Dus voor herhaling vatbaar. Straks gaan afrekenen en opruimen, dat is dan ook gebeurd kunnen we morgen op tijd vertrekken.

We fietsen een rondje Wijster. Gisteren het er nog over gehad géén reetjes te zien hier, en vandaag daar staat ze. Maar een auto verstoorde de rust en weg was ze. Ook fietsen we voorbij het oefencentrum van de brandweer. Door de week komt er vieze rook uit waarin de mannen moeten blijven oefenen.

Wijster 09-09-2019.

Goedemorgen allemaal. We gaan rijden, naar Borger,  is een plaats en voormalige gemeente in de provincie Drenthe (Nederland). Borger ligt op de Hondsrug,  eerst inkopen doen, en daarna rijden we naar de:

Boerderijcamping Beekdal. 

Valesca heet ons welkom en wijst ons waar we kunnen staan we mogen vrij kiezen zalig. Weide blikken over de paarden weiden.  Wel heel rustig.

Namiddag naar Borger centrum gereden, we kregen een gratis gids mee, een oudere man die blij was dat hij ook iets vertellen kon reed met ons mee tot in het centrum. Een heel mooi gezellig centrum vol met terrasjes en restaurantjes. Bij de grote mammoeten kwamen we 2 koppeltjes tegen vanuit IJmuiden ze zouden onze site gaan lezen als ze online komt ben benieuwd? Borger pakt flink uit tijdens aftrap Drentse uit maand: van Mammoet tot stratenmakersfestival.

We fietsen verder naar de hunebedden. Wat zijn nu de hunebedden? Hunebedden zijn volgens de gangbare theorie resten van prehistorische grafkamers. In Borger, ligt D27, met zijn 22,6 meter het grootste hunebed van Nederland. Het is het eerste hunebed waarvan bekend is dat er opgravingen zijn uitgevoerd; dat gebeurde in 1685. De kelderruimte is al jaren verzegeld en het zal nog lang duren voor er iemand met de schop aan het zoeken gaat.

Moe maar voldaan terug naar Uize Maxx. Schrijven aan onze site en de foto's kleiner maken en opladen. 

Borger 10-09-2019.

Goedemorgen, heerlijk geslapen zo rustig hier. Mooi wakker worden mist over de velden en de paarden die aan het eten zijn. 

We gaan de fiets op een rondje Borger rijden. We komen door prachtige bossen. en hele mooie natuur zonder verkeer heerlijk. Gestopt aan het buitencentrum Boomkroonpad . Wat nog niet open was natuurlijk voor deze vroege vogels. Maar we hebben er wel een glimp van kunnen opvangen. Welk vogeltje past er in welk kooitje? Heel mooi om met de kinderen te komen bekijken en wandelen.

We fietsen verder door de pure natuur. Zijn in dit gebied maar 3 mensen tegen gekomen. Ook een roofvogel die zich presenteerde. Kijk zelf maar eens hoe mooi het hier is.

Na een hele fijne fietstocht terug aan Uize Maxx waar de paarden sierlijk door de weiden galopperen. Buiten heerlijk gegeten, beetje opgeruimd en geluierd. 

Borger 11-09-2019.

Goedemorgen, hier even het verhaaltje van Sofie en haar veulen. Sophie is een merrie, negen jaar oud. Ze kreeg op 1 juni een veulen: Filo. De kleine hengst moet vlot na zijn geboorte een belletje om, want zijn moeder is blind. Ze maakt haar wereld groter, zij verandert een bedrijf. Sophie is 100% blind geworden tijdens het zadelmak maken op een ander bedrijf. 

Ze ziet dus echt helemaal niets en is daardoor afhankelijk van ons. Inmiddels heeft Sophie haar wei erg goed leren kennen. Ze weet precies waar de omheining staat en tot hoever ze kan gaan.  Dat kattebelletje aan Filo's halster vond ik in het begin ook heel erg raar, geeft Valesca eerlijk toe. 'Maar het werkt goed voor Sophie. Ze kan nu goed in de gaten houden waar haar veulen in. Soms raakt Filo zijn belletje kwijt. Dan krijgt hij gelijk een nieuwe. Ze hebben veel reservebelletjes klaarliggen.

Om 10.00 uur zijn we uitgenodigd op de koffie. Een hele leuke babbel ook met het personeel rond de tafel. Een ontspannen sfeer. Natuurlijk gaat de babbel over de paarden maar ook of wij nog tipjes hadden voor haar, maar voor ons is hier alles naar wens. We doen niks vandaag dan opruimen. En gelukkig maar want het begon te regenen nu staat alles droog in Uize Maxx.

Borger 12-09-2019.

Het zou weer warm worden dus we zochten een plekje hogerop in Friesland. Maar nu heeft het weer zich een beetje gedraaid. Tja jammer maar helaas. Het is besproken, om zeker te zijn dat we er plaats hadden. Eerst langs de winkel want ginder zitten we op een eilandje schreef Wietske ons.

Oudega is een dorp in de gemeente Smallingerland, in de Nederlandse provincie Friesland. Op een zandrug tussen venen en een reeks meren en plassen is ontstaan.  Rustig camperveldje op een eiland  bereikbaar via ophaalbrug  midden in Nationaal Park de Alde Feanen.

Natuurvakantie Rêstflecht.

 Op tijd aangekomen en we hadden het rijk helemaal voor ons alleen. Maar dat wisten we, dat de eigenaars er niet waren. Een mooi plekje uitgezocht zoveel mogelijk in de schaduw. Alles geïnstalleerd. Namiddag bezoek gekregen van een bezoeker die de eigenaar hebben moest. Hier hoor je dus alleen de wind en de vogels. Je kijkt zover weg over de weilanden. Jelke is na zijn werk alles komen uitleggen vriendelijke man. Heeft het goed voor met deze wel zo mooie plek. En we leren nieuwe voornamen bij. 

Een prachtig wandelpad waar alleen de gasten van deze camperplaats mogen wandelen, gaat tot aan het mooie meer: De Alde Feanen. Je kan er ook gaan zwemmen er is een klein strandje Bleipet. 


Zeg nu eens eerlijk, zoiets zie je bijna nergens, geen auto's geen lawaai. Je vind er een bakker en ja een hele mooie sparwinkel dus alles wat je nodig hebt.

Oudega 13-09-2019.

Goedemorgen, overheerlijk geslapen. Zolang slaap ik thuis nog niet! We gaan later fietsen want nu zijn we afhankelijk van de overzetveren, die pas rond 10.00 uur opengaan en worden uitgebaat door de vrijwilligers. Chapeau aan die mensen en dank je wel.  Een mooie tocht gedaan. Het weer was goed ze hebben er zelfs een gerechtsgebouw gehad.

Ook hier is er een prachtige natuur en rust. Namiddag hebben we Duitse buren gekregen. Wietske heeft ook een goedendag komen zeggen ze was terug van 2 dagen uit werken. Stonden er 2 mooie reetjes en ja de kodak ligt in Uize Maxx morgen nieuwe poging. 

Oudega 14-09-2019.

Goedemorgen, vandaag gaan we de pondjesroutes doen. De pontjesroute door De Alde Feanen is net geen 31 kilometer lang.  Hoewel de route compleet vlak is,  fiets je er langer over dan je denkt. Het oversteken met de pontjes neemt wat tijd in beslag en ook kun je soms last hebben van flinke (tegen) wind in het open stuk polder in de buurt van Grouw.

Het belooft mooi te worden en maar 2 beaufort vandaag. Water en nog eens water, 5 pontjes nodig om er te geraken. Prachtig en lieve mensen die de pontjes besturen. Kleine dorpjes doorkruist maar de mooie natuur is er de hoofdzaak. De ooievaars op hun mooist het is weekend als daar maar geen kindjes van komen daar in de buurt.

De zon duikelt weg en de temp is frisjes heerlijk voor ons.

Oudega 15-09-2019.

Goedemorgen, we gaan ja de vélo op. Onze laatste dag hier ja aan alles komt een einde. Vandaag alleen geluiden zonder beeld. Geen zin even erin om op en af te stappen mijn benen willen niet zo goed mee vandaag. Onze buurtjes gingen ook vandaag maar die vertrokken een stuk later, en voor 60 km maar zijn dan ook nog jonge mensen. En dan gaan wij straks aan de opruim beginnen zoals altijd voor een rit. We zijn toch nog even tot aan ons privé strandje gewandeld. Het weer is hier koel. En kijk maar naar de golven heel veel wind.

Den Ham 16-09-2019.

Ook een fijne dag voor jullie vandaag zullen we schrijven. Wij rijden naar de provincie Overijssel. Naar de camperplaats: De Regge Vallei in Den Ham. Ligt op de grens van Salland, Twente en het Vechtdal.  Den Ham is een brinkdorp in de gemeente Twenterand, in de provincie Overijssel, op ongeveer 8 kilometer ten zuidoosten van Ommen. Je vind er verschillende winkels en supermarkten. 

Aangekomen, na een regen ritje. Jan en Hetty wezen ons waar alles overal te doen was. Zo groot en proper alles zo netjes, het gras, de oprit de fietsenstalling een gezellig koffie hoekje, ongelooflijk nog nooit gezien.

Den Ham 17-09-2019.

Goedemorgen, wat een heerlijk weertje voor ons. Vandaag is de deze jarig weeral een jaartje erbij. Wind en bijna géén zon. Wij gaan vandaag naar Ommen fietsen een klein dorp dat nu wel stadsrechten heeft. Verscholen tussen de bossen en aan de oever van de Vecht. Heel mooi daar, vele winkeltjes en een prachtige fietsrit daar naartoe door de natuur en de Sahara en ja, de paddenstoelen komen ook al te voorschijn. 

Bij het terugkomen, waren onze Nederlandse vrienden aangekomen, om ons te verrassen. Maar ik had dat wel verwacht.  Ze hadden een leuke verrassing voor mij bij, een dromenvanger, dat heeft een mooi plekje in Uize Maxx gekregen.

Dus zijn we namiddag naar het centrum van Den Ham gefietst om iets lekkers te gaan nuttigen. En ja, jammer niets in huis voor mij om te smullen dus de deze alleen koffie. Niets aan te doen, ik was al blij dat die dame besefte wat mijn allergie inhield ze zei meteen, verschrikkelijk. Maar ik heb evengoed genoten van de namiddag. 

Bij het terugkomen aan Uize Maxx hebben we nog even samen wat hapjes gesmuld en een wijntje gedronken.  Het waaide hard dus op tijd naar binnen. 

Den Ham 18-09-2019.

Goedemorgen, heerlijk geslapen. Onze vrienden gaan vertrekken moesten met hun MH naar de dealer onvoorzien. Dus gaan we niet fietsen zo vroeg maar zwaaien. Lotty en Walther een fijne trip en hou het veilig op de baan. Namiddag ook niet de vélo op want het is beginnen regenen. Dan maar paar potjes kaarten. Nadien iets gezien wat goed voor mij zou zijn, als de zon schijnt. Een man die ook niet in de zon mocht had die. Een hele grote paraplu  Sport Brella Strandtent noemen ze het! Je kan ze op de grond uitzetten en vastmaken, je kan er met 2 stoelen inzitten ook goed voor de wind als de luifel niet open kan.  Hij is 2.75 m breed. Ze hadden deze in Amerika gekocht. Dus ik op speurtocht en ja gevonden. Nu nog kijken hoe die thuis te krijgen? Jammer op dit moment niet voorradig ze laten het me weten.

Den Ham 19-09-2019.

Goedemorgen, goed geslapen. En nu mistig buiten, dat belooft mooi weertje te worden vandaag. Dan ons ritje van gisteren fietsen gaan. Een toer rond Den Ham. Weeral zo mooie natuur.

Onze nevenburen zijn ook vertrokken de weide loopt stilaan leeg. Maar wij blijven nog even. De tijd vliegt zo snel ongelooflijk. We hebben beiden nog géén zin om naar huis te gaan, maar het zal toch moeten volgende week dokter en kapper op het menu.

Den Ham 20-09-2019.

Goedemorgen, we gaan de fiets op het belooft wat warmer te worden namiddag. Dus gaan we in de ochtenduren. Amai dat was een fris ritje, hé Douglas? We hebben nog niet echt dikkere fietskleding bij, dus was er eentje bijna bevroren. Hahahaha. Ja, kan gebeuren even gestopt in het zonnetje. En ja na 10 minuten konden we verder. Veel foto's zijn er niet vandaag. Mist over de velden.

Weer door de prachtige natuur en de bossen. Ze zijn bezig met het herstel van een bijzonder hoogveen en heidelandschap in Beerze. Namiddag buiten in de schaduw doorgebracht. Vele nieuwe mensen aangekomen het is te merken dat het weekend is. Lekker gegeten de afwas gedaan en rustig aan een potje kaarten. En ja ik heb gewonnen!!!!!!

Den Ham 21-09-2019.

Goedemorgen iedereen. Vandaag ons laatste fietstochtje hier. Dus daar moeten we gaan van genieten. Het gaat nu echt naar het einde toe. We zijn naar Vroomshoop gefietst het is een dorp in de gemeente Twenterand. Men zegt dat Vroomshoop aan zijn naam gekomen is door de vroegere monniken die wanneer ze verdwaald waren altijd een herkenningspunt hadden. Dat was een heuvel. De bijnaam werd dus: "de vrome hoop". Dit is verbasterd naar Vroomshoop.

Ook hier kan je van de mooie natuur genieten. Bij het terugkomen was het andere koek. Was een rally die zou opstarten maar géén wegwijzers waar naartoe en we waren e r bijna. Mochten niet verder, ja en ik bleef daar zeker niet staan tot 16.00 uur. Een vriendelijke man heeft dan via zijn walkie talkie contact opgenomen en mochten de laatste km snel doorrijden. De rest van de dag  was het dus rally. Je kon ze zien rijden vanaf onze standplaats. En dan maar zeuren zoals overal over de groene voetafdruk! 

Net een lekker stuk kersenvlaai opgegeten. En Douglas is de fietsen aan het zuiver maken, hoeft hij dat thuis niet te doen zegt hij. Nu is het nog mooi buiten. 

Den Ham 22-09-2019.

Een goedemorgen, na een heerlijke nacht. Wie wil er zo niet wakker worden hé?

Ja, vandaag opruim en poetsdag. Denk dat we straks bijna alleen gaan staan. Velen hebben gisteren dat al gedaan en staan start klaar. We hebben nog tot laat buiten gezeten.

Den Ham 23-09-2019.

Goedemorgen, wij weten het wel te kiezen, prachtig weer voor ons geweest lekker fris wat zon maar dat kan, als het maar 1 tot 8 graden in de morgen is. Maar nu regen hier en we zien in Bree regent het ook in de voormiddag. Dus we gaan met de neus naar Bree staan en veilig proberen thuis te komen. Veilig en wel thuis. Al hard gewerkt hahaha, de zomercollectie moet gewisseld worden en de wintercollectie erin. En we gaan speuren naar de volgende rit.

Tot de volgende afspraak.